İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa-Patrik zirvesi

NTV-MSNBC VE AJANSLAR
Güncelleme: 17:18 TSİ 30 Kasım 2006 Perşembe
İSTANBUL – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in resmi davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benedikt, Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret etti. Papa 16. Benedikt’un Fener Rum Patrikhanesi’ne gelişinde yaklaşık 5 dakika boyunca çanlar çalındı. Papa ve Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayrı araçlarla Patrikhane’ye geldiler.

Papa 16. Benedikt ile Fener Rum Patriği Bartholomeos, patrikhanede bir süre görüştü.

Fener Rum Patrikhanesi’nde gerçekleştirilen ayinin ardından Bartholomeos’un çalışma ofisinde yaklaşık 35 dakika süren görüşmeye Vatikan heyetinden Kardinal Walter Kasper ve Fener Rum Patrikhanesi’nden Bergama Metropoliti Yohannes’in katıldığı öğrenildi.

Patrikhane yetkilileri, Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasında bin yıl süren bir ayrılık yaşandığına işaret ederek, iki kilise arasında 1967 yılında bir diyalog süreci başladığına işaret ettiler.

Papa 16. Benedikt ile Patrik Bartholomeos’un gerçekleştirdiği görüşmede, Katolik ve Ortodoks kiliseleri arasındaki diyalog sürecinin ele alındığını ifade eden yetkililer, sürecin karma komisyonlarda devam ettiğini ve bu komisyonun ilk toplantısını da bu yılın Eylül ayında Berlin’de yaptığını kaydettiler.

Yetkililer, iki kilise arasında yaşanan sorunlara da dikkat çekerek, bu sorunların başında Papalık’ın kendini “İsa’nın vekili” görmesi olduğu ve Ortodoks kilisesinin de bunu kabul etmediğinin geldiğini belirterek, ayrıca Papa’nın “batının patriği” unvanını terk etmesinin de yine görüşmede ele alındığını bildirdiler.

BARIŞA GÖTÜREN YOLDA…
Papa 16. Benediktus, Fener Rum Patrikhanesi’ne yaptığı ziyaretin iki kilisenin uzlaşması ve karşılıklı sevgiyi güçlendirmesi dileğinde bulundu.

Papa 16. Benedikt, Fener Rum Patrikhanesi’ndeki Aya Yorgi Kilisesi’nde kendisi için düzenlenen Şükran Ayini sonrasında bir konuşma yaptı.

Birlik ve kardeşlik içinde yaşamanın güzel olduğuna işaret eden Papa 16. Benediktus, “Şahsınız ve Ekümenik Patriklik Kutsal Sinod’un beni kardeşçe karşıladığı bu anı takdirle her zaman kalbimde taşıyacağımı söylüyor ve derin şükranlarımı dile getiriyorum. Kilise için anlamlı ve gerçek iyi niyetle dolu bu buluşmayı bize armağan ettiği için Rabbe şükrediyorum” diye konuştu.

Papa 16. Benediktus, “Katolik ve Ortodokslar arasında tam birlik içinde çalışmaya koyulmamazı destekleyen unutulmaz olayları anımsayarak sizinle birlikte olmak bana büyük bir sevinç veriyor” dedi.

İki kilise arasındaki tarihsel ilişkilere atıfta bulunan Papa 16. Benediktus, “Hıristiyan imanıyla çok yakından bağlantılı olan ve eski çağlarda birçok kilisenin yeşerdiği bu topraklarda bulunmaktan dolayı seviniyorum” diye konuştu.

Papa 16. Benediktus, geçmişte İstanbul’da yaşamış olan aziz ve episkoposları anarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Doğu dünyasının bu bölgesinde, Ortodoks ve Katolikler arasında kilisenin imanı ve disiplini konusunda güvenilir ve yetkin sayılan yedi Ekümenik Konsil toplanmıştır. Bunlar tam birlik yolunda sağlam mihenk taşları olup, adımlarımıza rehberlik etmektedirler. Konuşmama son verirken, sizinle birlikte olmaktan duyduğum sevinci tekrar ifade etmek istiyorum. Bu toplantımızın karşılıklı sevgimizi güçlendirmesi ve kiliselerin uzlaşması ve barışa götüren yolda sebat etme kararımızı yenilemesini diliyorum.”

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Papa 16. Benedikt Fener Rum Patrikhanesi’nden Patrik Bartholomeos tarafından uğurlandı.

İLAHİLER EŞLİĞİNDE
Bahçeye serilen kırmızı halıdan geçerek Aya Yorgi Kilisesi’ne giren Papa, girişte bulunan Aziz Andrea’nın çiçeklerle süslü ikonasını ve İncil’i öptü.

Papa 16. Benedikt ve Patrik Bartholomeos buradan çan sesleri, alkışlar, tütsü ve ilahiler eşliğinde ayinin gerçekleştirileceği bölüme geçtiler. İki din adamı, Kilise Başrahibi Athenagoras’ın yönettiği şükran ayinini ayakta dinlediler. Ayinden önce Papalık ve Fener Rum Patrikhanesi ilişkilerini anlatan bir kitapçık da katılanlara dağıtıldı.

Papa, gözlüklerini takarak bir kitapçıktan ayini takip etti. Ayinde zaman zaman Patrik Bartholomeos da dua okudu. Ortodoks geleneklerine göre gerçekleştirilen ayin, yaklaşık 40 dakika sürdü.

Ayinin ardından Fener Rum Patriği Bartholomeos, hoş geldin konuşması yaptı. Konuşmayı oturarak dinleyen Papa 16. Benedikt da İngilizce bir konuşma yaptı.

KUTSAL EMANETLERİN SANDUKALARINI ÖPTÜLER
Konuşmalardan sonra Papa 16. Benediktus ile Patrik Bartholomeos, 2004 yılında Vatikan’dan Patrikhane’ye getirilen Aziz Grigorios Theolog ile Aziz İoannis Hrisostomos’un kutsal emanetlerinin bulunduğu kilise içindeki bölüme geçerek, kutsal emanetlerin sandukalarını öptüler. Bu sırada bir de ilahi okundu.

Papa ile Patrik Bartholomeos, daha sonra kiliseden ayrılarak Bartholomeos’un çalışma ofisine geçtiler.

Bu arada, Patrikhane yetkilileri, Katolikler ile Ortodokslar arasında devam eden yakınlaşmanın bu ziyaret ile çabuklaşacağına, iki kilise arasındaki diyaloğun ileride olumlu sonuç vereceğine inanıldığını dile getirdiler.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, “Papa 16. Benediktus’u, kutsal ve tarihi İstanbul’da samimi memnuniyet ve hoşnutluk duygularıyla ağırlamaktan mutluluk duyduklarını” söyledi.

Bartholomeos, Papa 16. Benedikt için Fener Rum Patrikhanesi’ndeki Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen Şükran Ayini sonrasında bir konuşma yaptı.

“Tıpkı bizden önceki seleflerimiz olan ekümenik patrik Athenagoras ve Demetrios’un, selefleriniz olan Papa 6. Paul ve Papa 2. Jean Paul’u ağırladığı gibi, biz de sizi bu kente yaptığınız ilk kutsal ziyaretinizde sevgiyle ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” diyen Bartholomeos, “kilisenin bu saygıdeğer insanlarının, sevgi ve gerçeğin diyaloğu yolundaki uzlaşma sürecinde bu tür karşılaşmaların paha biçilemez değerini ve acil ihtiyacını idrak etmiş olduklarını” kaydetti. Patrik Bartholomeos, sözlerine şunları ekledi:

“Bu nedenle, her ikimiz de (hem Katolikler hem Ortodokslar), eski ve yeni Roma tahtlarının halefleri olarak, Tanrı’nın emirlerini yerine getirmek için çıktığımız yolculuk ve verdiğimiz mücadelede atılan doğru ve yanlış adımlardan eşit derecede sorumluyuz. İki yıl önce kutsal emanetlerin son Papa tarafından Patrikhane Katedrali’ne iade edilmesi vesilesiyle Roma’yı ziyaret ettik. Bundan birkaç ay sonra da Papa Jean Paul’ün cenaze töreni için Roma’ya gitmiştik. Siz kutsal Papa Hazretleri de benzer adımları bugün attığınız için Tanrı’ya derin şükranlarımızı iletiyoruz. Tanrı’ya şükran duamızı sunuyor ve siz kutsal Papa Hazretlerine kardeşçe sevgilerle teşekkürlerimizi ifade ediyoruz. Aziz kardeşim hoş geldiniz.”

AYİNE KATILANLAR
Ayine, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, İstanbul Başkonsolosu Deborah Jones, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Giorgos Gennimatas, İstanbul Başkonsolosu Aleksis Aleksandris, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Prof. Dr. Kezban Hatemi, Prof. Dr. Niyazi Öktem, gazeteci Can Dündar ve Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

PAPA”SOYKIRIM” SÖZCÜĞÜNÜ KULLANMAYACAK
Roma Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa 16. Benedikt, bugün İstanbul Ermeni Patrikhanesi’nde yapacağı konuşmada “soykırım” sözcüğünü kullanmayacak.

Vatikan kaynaklarından edinilen bilgilere göre 16. Benedikt, Ermeni Patriği 2. Mesrob’a hitaben yapacağı konuşmada, Ermeni halkının geçmişte yaşadığı acı ve sıkıntılara da değinecek. Ancak, 16. Benedikt konuşmasında, “soykırım” ya da Ermenice’deki “Medz Yeghern” (Büyük Kötülük) terimlerine yer vermeyecek.

16. Benedikt’in, Türk yetkililerin tepkisini üzerine çekmemek için bu 2 sözcüğü kullanmama kararı aldığı bildirildi. Papa’nın, 1915 olayları için sözkonusu ifadeler yerine, dolaylı bir üslup kullanmayı benimseyeceği belirtiliyor.

Papa 16. Benedikt, İstanbul Ermeni Patrikhanesi’nde Ermeni Patriği 2. Mesrob ile bugün buluşacak.

Buluşma sırasında Papa 6. Paul, Papa 2. Jean Paul ve Papa 16. Benediktus’un İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ne yaptıkları ziyaretlerin anısı için hazırlanan bir kitabenin açılışı da yapılacak.

Ermenice ve Türkçe hazırlanan kitabe, 3 Papa’nın 1967, 1979 ve 2006’da İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ni ziyaret ettiklerini belirtiyor.

VATİKAN SÖZCÜSÜ: TERÖRE BİRLİKTE KARŞI KOYMALI
Vatikan, terör örgütü El Kaide’nin yaptığı bir tehdit açıklaması sonrasında, “bu tür açıklamaların, tüm inançların, şiddete birlikte karşı koymaları gerektiğini gösterdiğini” açıkladı.

Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi, gazetecilerin sorusu üzerine, bu tür açıklamaların, “Şiddete karşı tüm güçleri beraberce seferber etmek gerektiğini gösterdiğini” söyledi. Sözcü, “bu tür tehditler karşısında Papa’nın da ekibinin de kaygılanmaları söz konusu değildir” dedi.

El Kaide Irak Grubu tarafından Papa’nın Türkiye seyahatine ilişkin yapılan bir açıklamayı bu sözlerle yanıtlayan Lombardi, El Kaide açıklamasının, “Tanrı adına şiddete başvurulmasına, çeşitli inançlarca ‘hayır’ denmesi gerektiğini ortaya koyduğunu” kaydetti ve inançlararası diyaloğun önemini vurguladı.

NOTLAR
Öte yandan, Patrikhane’deki ziyaret ve ayine, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne akredite olmuş yerli ve yabancı toplam 55 gazeteci alındı.

Ayini izleyenlerin dışındaki basın mensupları, sahildeki parkta oluşturulan noktada görev yaptılar. Polis bariyerleriyle çevrilen alanın içinde yerli ve yabancı 100’e yakın basın mensubu yer aldı.

Gazeteciler, iki ayrı güvenlik noktasından geçerek, akreditasyon kartları kontrol edildikten sonra bekleme alanına alındılar.

Papa’nın Patrikhane’ye gelişi nedeniyle 7 televizyon kanalının canlı yayın aracı da burada konuşlandırıldı.

Patrikhane bahçesine kurulan büyük boy plazma ekrandan, ziyaret canlı olarak bahçede bulunan konuklara izletildi.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da Papa 16. Benedikt’un Patrikhane’ye girişinden yaklaşık 10 dakika önce buraya gelerek, alınan önlemleri denetledi.

GÜVENLİK NEDENİYLE TRAFİKTE YOĞUNLUK YAŞANDI
Papa 16. Benedikt’İn İstanbul’a gelmesi nedeniyle bazı yolların tamamen araç trafiğine kapatılması, kentte trafiğin bazı yerlerde tamamen durmasına neden oldu.

Papa 16. Benediktus’İn İstanbul’a gelişinden yaklaşık bir saat önce Sahil Kennedy Caddesi iki yönlü olarak araç trafiğine kapatıldı. Bu nedenle trafik yoğunluğu E-5 ve E-6’ya yöneldi.

E-5’deki yoğunluk Topkapı-Şirinevler-Sefaköy güzergahında her iki yönde trafiğin kilitlenmesine neden oldu.

Papa’nın Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaretinin ardından Vatikan İstanbul Konutu’nun bulunduğu Harbiye’ye gitmesi nedeniyle de Aksaray-Unkapanı-Taksim güzergahı ile Taksim-Osmanbey arasındaki Halaskargazi Caddesi tek yönlü olarak araç trafiğine kapatıldı.

Buradaki trafik yoğunluğu da her iki yönde Çağlayan-Mecidiyeköy-Levent ve Levent-Beşiktaş hattına yansıdı.

Aksaray Vatan Caddesi’nden Bayrampaşa güzergahında da olağanüstü bir yoğunluk gözlendi.

Trafik yoğunluğu nedeniyle araçların Eminönü-Zeytinburnu hattında çalışan tramvay hattına girmeleri, tramvay seferlerinde de aksamalara neden oldu.

Bu arada gerek tramvay, gerekse İETT otobüslerinde aşırı doluluk dikkat çekerken, pek çok vatandaş da duran trafikte ulaşım araçlarına binmek yerine, yürümeyi tercih etti.

Bu nedenle trafiğe kapatılan yollarda, yaya trafiğinin yoğunluğu dikkat çekti.

Vatandaşlardan bazıları trafik yoğunluğunun Papa’nın gelişinden kaynaklandığını ifade ederek, bu duruma tepki gösterdi.

SEFERLERE İPTAL
Papa 16. Benedikt’in İstanbul ziyareti çerçevesinde bugün de Sahil Kennedy Caddesi’nin trafiğe kapatılacak olması nedeniyle, 16.00-21.00 saatleri arasındaki tüm deniz otobüsü ve feribot seferleri iptal edildi.

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş’den (İDO) yapılan açıklamada, Yenikapı’dan Armutlu-Mudanya ile Kadıköy-Bostancı arasındaki deniz otobüsü seferleri ile Yalova ve Bandırma arasındaki feribot seferlerinin iptal edildiği belirtildi.

http://www.ntvmsnbc.com/news/392409.asp

Yorumlar kapatıldı.