İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa Komisyonu Kıbrıs’a demir attı

Serpil Yılmaz

BRÜKSEL

Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, 6 Aralık liderler zirvesine kadar geçecek olan sürede, tüm randevularını iptal ettiğini, en son resmi görüşmesini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile gerçekleştirdiğini söyledi. Bu görüşmenin üzerinden 24 saat geçmeden Rehn, Türkiye ile yürütülecek olan 34 fasıldan 8’inin açılma koşulu olarak Kıbrıs Rum kesimine hava alanlarının ve limanların açılması şartı getiren tavsiye kararını açıkladı.
Topbaş ile iki günlük Brüksel turunda en son Avrupa Parlamentosu Eşbaşkanı Loost Lagendijk’i ziyaret ettik. Lagendijk, “Herkes 8 faslın kapanmasını öne çıkarıyor ancak 26 faslın görüşmeye açılması bence çok daha olumlu bir tutum” yorumunu yaptı.
Lagendijk ile görüşmeye katılan heyette yer alan AKP milletvekili Egemen Bağış da “Bize 11 Aralık’a kadar çalışma şansı verdiler. Komisyon’un kararı tavsiye niteliğinde, gelişme sağlanabilir” açılımını getirdi.

İTO’dan vize lobisi
Brüksel’de bu hafta 8 ayrı Türk heyeti görüşme sürdürüyordu. Topbaş, Brüksel’de İstanbul Belediyesi’ne ait bir ofis açacaklarını duyururken, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş ile gelen heyet de, görüştükleri Avrupalı parlamenterlerle işadamlarına vize kolaylığı alma mücadelesi verdi.
Yalçıntaş, “Ukrayna ve Baltık ülkelerindeki işadamlarına vize kolaylığı getirdiler. Oysa Türkiye, AB ile yılda 100 milyar dolarlık dış ticaret gerçekleştiriyor ve Türkiye’de AB ülkelerinin 70 milyar dolar yatırımı bulunuyor” diyor.
Topbaş, açılış sonrasında Türkiye Büyükelçisi Fuat Tanlay’ın verdiği akşam yemeğinde Belçika’daki Türk kökenli siyasetçilerle de buluştu. Belçika’da yaşayan 180 bin kadar Türkün içinde, 100’e yakın yerel meclis üyesi siyasetçi bulunuyor. Tabii bütün bunlara karşılık Belçika Senatosu’na Fransa’da olduğu gibi “Ermeni Soykırımı”nı inkâr yasası sürülmeyi bekliyor.
Ve Belçika makamlarının izini kaybettiği, Sabancı’nın katili Fehriye Erdal aranıyor…

Fiilen durduruldu
AB nezdinde Türkiye Daimi Büyükelçisi Volkan Bozkır’ın Topbaş, İTO ve AKP milletvekillerine verdiği öğle yemeğinde ise ana konu, Avrupa Komisyonu’nun 34 müzakere dosyasından 8’ini, Kıbrıs’ta limanların açılması şartına bağlı olarak açılmamak üzere kapadığını belirleyen tavsiye kararı oldu. Önceki gün Rehn’in “olumlu beklenti” olarak ortaya koyduğu 3 maddelik bloke önerisi, 6 Aralık beklenmeden saf dışı bırakıldı.
Türkiye’nin bugün itibarıyla “risk sınırı” 8 artı 1 maddeyle çevrelenmiş (Bir dosya daha önceden açılıp kapanmıştı) gibi görünse de, müzakerenin süreci 11-12 Aralık dışişleri bakanları zirvesi, 13-14 Aralık’taki liderler zirvesinde ortaya çıkacak.
Böylece Türkiye limanlar şartına bağlı kalmaksızın 25 dosyayı görüşmeye açabilecek ancak bu dosyaların kapanması için de Kıbrıs’taki limanların açılması kararı beklenecek. Bu durum Türkiye’nin öngörebildiği “zor süreci” zorluyor. Öyle ki, limanlar şartına bağlı olarak Türkiye AB’yle hiçbir dosyayı (capter) sonuçlandıramayacak.
Bozkır “Avrupa Komisyonu’nun tavsiye kararını 6 Aralık’ta açıklayacaktı, şimdi bu tarih öne alındı. Ayrıca alınan kararla da tehlikenin çerçevelenmiş oldu. Bundan önce 3-6-9-29 gibi rakamlar ortada dolaşıyordu” diyor.
http://www.milliyet.com.tr/2006/11/30/yazar/yilmaz.html

Yorumlar kapatıldı.