İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk’ün Papa’yla imtihanı başladı

Papa 16. Benediktus’un ziyaretine günler kala Ayasofya’da yapılan eylem uluslararası haber ajanslarını heyecanlandırdı. Saadet Partisi de Ayasofya’nın önünde el ilanları dağıtacak 

RADİKAL – İSTANBUL – İslâm’ı eleştiren bir Bizans imparatorunun sözlerini alıntıladığı için tepki alan Papa 16. Benediktus’un 28 Kasım’daki ziyareti öncesi gözler Türkiye’de. Papa’nın ziyaretini protesto eden bir grubun Ayasofya Müzesi’nde yaptığı gösteri uluslarası ajanslarda haber oldu. AP ajansı ayrıca Papa’yla ilgili diğer gelişmeleri Saadet Partisi’nin 26 Kasım’da İstanbul’da yapacağı mitingin fotoğrafıyla duyurdu.
Alperen Ocakları’na üye 100 kişi dün dağınık gruplar halinde biletlerini alarak Ayasofya Müzesi’ne geldi. İçeride saf tutup namaz kılan grup, basın açıklaması yaparken polis müdahale etti. İtiş kakış sonrası turistler dışarı çıkarılarak müze kapıları kapatıldı, protestoculara biber gazı sıkıldı. Gözaltına alınan 39 kişinin geceyi nezarethanede geçireceği öğrenildi. BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu’ysa gözaltıları "Namaz kılmak suç değil" diye eleştirdi.

Vatikan: Kaygı verici değil
Vatikan, Ayasofya Müzesi’ndeki eylemi ciddi bulmadı. Vatikan basın bürosu sözcüsü papaz Federico Lombardi, "Olay, her ne kadar üzücü olsa da bizlerde özel kaygıların doğmasına yol açmamıştır. Bunlar, sakin bir şekilde geçecek olan ziyaretin özünü ve atmosferi tartışma konusu yapacak nitelikte olaylar değildir" dedi.

Yollara afiş
Eski Avcılar Belediyesi ve eski Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Tahsin Salihoğlu’ysa Papa ziyareti öncesinde, E-5 üzerindeki üst geçitlere Papa ve Fener Rum Patriği Bartholomeos aleyhine 200 pankart ve 10 bin afiş astırdı. Pankart ve afişlerin 6 bin YTL’ye mal olduğunu, üç işçisi tarafından geceleri asıldığını söyleyen Salihoğlu, "Müsaade istemeye vaktim yoktu. Cezasına baktım, 100 YTL’ymiş. Keserlerse öderim" dedi. Salihoğlu, 31 Haziran’daki Rum Konferansı’nda da bayrak ve Atatürk posteri açarak ‘Burası Türkiye’ diye bağırmıştı.

‘Cahil Papa gelme’ mitingi
Saadet Partisi de 26 Kasım’da Çağlayan’da ‘Cahil ve sinsi Papa gelmesin’ mitingi düzenleyecek. 100 bin afiş hazırlatan SP’liler de cuma günü Ayasofya’ya gidecek.
AP ajansı, Papa haberlerini mitingin afişleriyle dünyaya duyurdu. AP ajansı Ayasofya’da yapılan eylemiyse ‘Milliyetçi Türkler, Papa’nın ziyaretini protesto için eski kiliseyi işgal etti’ başlığıyla duyurdu. Reuters’sa ‘Papa’nın ziyareti, Türklerin eski şüphelerini yeniden ortaya çıkardı’ başlıklı analizinde "Papa’nın Müslüman bir ülkeye bu ilk ziyaretinden önce, Hıristiyanlığa yönelik köklü şüpheler ve seçim kaygıları Türkiye’de siyasi tansiyonu yükseltti. Bu ziyaret, laik Türkiye’nin AB’deki şüphecilere üyeliği hak eden açık bir toplum olduğunu göstermesi açısından bir fırsat gibi gözükebilir" denildi.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=205389

Yorumlar kapatıldı.