İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa, Gül’ün davetini reddetti

NTV
Güncelleme: 13:48 TSİ 23 Kasım 2006 Perşembe
ANKARA – NATO zirvesi nedeniyle Erdoğan’la birlikte yurtdışında olacak Gül, zirve sonrasında Papa’yı yemeğe davet etti, Ancak Papa bu daveti “Çok dünyevi olduğu gerekçesiyle” reddetti. Papa’yı hükümet adına Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ağırlayacak. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da 16. Benedikt’i dini lider sıfatıyla makamında kabul edecek.

Katoliklerin Ruhani Lideri Papa 16. Benedikt’in 28 Kasım – 1 Aralık tarihlerinde Türkiye’ye yapacağı ziyarete ilişkin sorunlar aşılmaya çalışılıyor..

Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül, NATO zirvesi için Letonya’da olacakları için Vatikan’dan ziyaretin iki gün önce ya da sonraya alınması talep edildi, ancak Papa’nın Aziz Andreas yortusuna katılacağı gerekçesiyle ziyaret tarihinde bir değişiklik yapılmadı..

Dışişleri Bakanı Gül’ün Vatikan’a Papa ile “NATO zirvesi dönüşünde İstanbul’da yemekte biraraya gelelim önerisi” de kabul görmedi.

Papa’nın yemek davetini “dünyevi zevke girer” gerekçesiyle reddettiği ortaya çıktı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan “Papa’nın kendisine ait bir takım prensipleri nedeniyle, böyle davetlere, bu şekildeki organizasyonlara katılamayacağını, bu prensipleri bir kenara bırakamayacağını söylemesi dolayısıla gerçekleşememiştir” dedi.

GÖRÜŞMEYİ ŞAHİN YAPACAK
Papa ile görüşmeyi hükümet adına Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yapacak.

Papa ile görüşmesinin, Diyanet ve Vatikan arasında protokol krizine neden olduğu öne sürülen Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da, 16. Benedikt’i dini lider sıfatıyla makamında kabul edeceğini söyledi..

PAPAYLA DİNİ LİDER OLARAK GÖRÜŞECEĞİM
Bardakoğlu “Daha önce kendisiyle görüşmem istendiğinde ve Vatikan büyükelçiliğinde görüşmem istendiğinde ben aynen ‘Benim dini liderlerle görüşme adetim vardır. Memnuniyetle görüşürüm. Ama devlet başkanlarıyla görüşme gibi bir adetim yoktur. Ülkemize gelen bir dini liderin de yapması gereken, yakışan beni yerimde ziyaret etmesidir’ dedim. Ve ben Papayla dini lider olarak görüşeceğim” dedi.

Papa’nın Almanya’da yaptığı ve İslam dünyasında infiale neden olan açıklamalarının görüşmede gündeme gelmeyeceğini kaydeden Bardakoğlu, ziyarete yönelik protestoların da ölçülü ve yasal çerçevede olması uyarısında bulundu.

http://www.ntvmsnbc.com/news/391726.asp

Yorumlar kapatıldı.