İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

LÜBNAN’IN BAĞIMSIZIĞININ 63. YILI MÜNASEBETİYLE

Bugün Lübnan’da ulusal bayram. Bağımsızlığının 63 yılını kutlayan Lübnan’da Ermeniler yüzyıllardır yaşıyor olmakla beraber, özellikle 1915 Büyük Afeti sonrasına denk gelen dönemde, o günkü hükümetler, Ermenilere kapılarını açarak, onların ülkenin sosyo-ekonomik hayatına entegre olmalarını sağlamalarıyla, ülke olarak Ermeniler için önem kazanmaya başladı.

1915 yılından itibaren Ermeni halkı için anayurdu dışında bir Diaspora’nın doğuşuna da sebep olurken, 1975 yılında meydana gelen Lübnan savaşına dek başkent Beyrut Diaspora ermenilerinin başkenti sayılmaktaydı. O dönemde bu ülkede 250 000’den fazla Ermeni yaşamakta, hükümetin ve dost Lübnan halkının alakasından ötürü hem toplum içi işlerde hem de ülke içi sosyo-ekonomik gelişmelerde önemli rol oynamaktaydı.

Lübnan’da 40’dan fazla Ermeni okulu, 30’dan fazla periyodik yayın, ulusal ve hayri kuruluşlar, kiliseler, dost Lübnan halkının hoşgörüsünden ötürü bu ülkeyi küçük bir Ermenistan’a dönüştürmüştü.

Diaspora aydınlarının çoğunun doğum yeri Beyruttur. Ancak savaş sonrası dönemde ermenilerin Amerika ve Avrupa ülkelerine göç etmeleri, Lübnan Ermenilerini sayıca azaltmakla beraber, onların ülke ticaret-sanayi ve kültür dünyasında oynadıkjları önemli rolü azaltmadı.

Dün Erivan’da Ermeni-Lübnan Dostluk İdaresi’nce Lübnan’ın bağımsızlığının 63. yılı kutlanırken, kutlama etkinliğinde Lübnan’ın Ermenistan elçisi Gabriel Jeara ve eşi de hazır bulundular.

Lübnan’ın ‘Bağımsızlık Günü’ kutlamaları bu yıl 4. kez gerçekleştirildi.

Melanya Badalyan (kısaltıldı) 

http://www.azg.am/?lang=TR&num=2006112205

Yorumlar kapatıldı.