İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kongre’ye Ermeni mesajı

WASHINGTON- Türk-Amerikan Dostluk Grubu Eşbaşkanı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış başkanlığındaki bir TBMM heyeti, Amerikan Kongresinde çoğunluğun Demokrat Parti’ye geçmesiyle sonuçlanan 7 kasım seçimlerinin hemen ardından Washington’a giderek, muhtemel sözde Ermeni soykırımı tasarılarına ilişkin Amerikalı muhataplarına mesaj verdi. ABD Kongresi Türkiye Çalışma Grubunun yıllık toplantısı çerçevesinde Bağış ile beraber, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Reha Denemeç, Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Zeynep Damla Gürel Washington’a gitti. Bu yıl West Virginia eyaletinde yapılan yıllık toplantının ardından Washington’daki Türk basınıyla bir araya gelen Bağış, Amerikalı milletvekillerinin yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı’nın terörizmle mücadele koordinatörü Henry Crumpton ve FBI New York Direktörü Mark Mershon’un da toplantılara katıldığını anlattı. Bağış, bu toplantılarda ele alınan ana konuları, “Ortadoğu’daki güç dengesi, terör ağlarıyla mücadele, Türkiye-AB yolu ve ABD’nin Türkiye’deki imajı” olarak sıraladı.
ABD Temsilciler Meclisi’nin başkanlığı görevini devralacak Demokrat Partili Nancy Pelosi’nin, seçim kampanyası sırasında sözde Ermeni soykırımının Kongrede tanınması için söz verdiğinin hatırlatılması üzerine Bağış, bu konunun Türk-Amerikan ilişkilerine etkisine yönelik mesajları ilgili yerlere ilettiklerini kaydetti.

Taç giyen başa akıl gelir
ABD’nin eski Ankara büyükelçilerinden Mark Parris ve Türkiye’nin ABD’deki lobi şirketinin başında bulunan Bob Livingston ile bu konuda bir çalışma yaptıklarını da anlatan Bağış, Pelosi’nin henüz koltuğuna oturmadığını hatırlattı ve Demokrat Parti’nin önceliğinin Ermeni meselesi olmayacağını, başka konuların da bulunduğunu söyledi. Bağış, “Biz mesajlarımızın doğru yerlere kanalize olacağına inanıyoruz. Gündeme gelmemesine çalışacağız. Zaten hangi partiden olursa olsun, yönetime gelince bu konuda hassasiyet gösterdiklerini biliyoruz. Taç giyen başa akıl gelir” dedi. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da, büyükelçiliğin yanı sıra bütün Türk makamlarının, hükümetin ve muhalefetin, basının, iş çevrelerinin, her türlü sivil toplum kuruluşunun desteğinin önemli olduğunu kaydetti. Şensoy, “Amerikan yönetimi, ilişkilerin bütünlüğünü dikkate alarak bu konudaki tutumunu değerlendirecektir” diye konuştu.

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/haberdetay.aspx?haberid=309162

Yorumlar kapatıldı.