İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hastasının kitabını yazdı

Trabzon’da Santa Maria Kilisesi Rahibi Santoro’yu öldüren 16 yaşındaki O.A.’ya cezaevinde terapi yapan öğretim üyesi Adem Solak ‘Küresel Yolda Papaz Cinayeti’ kitabını çıkardı. O.A.’yla yapılan konuşmaların anlatıldığı kitap tıp etiği açısından sorgulanıyor

AA – TRABZON – Trabzon’da 5 Şubat’ta öldürülen Santa Maria Kilisesi Rahibi Andrea Santoro’nun katil zanlısı O.A.’nın, tutuklu bulunduğu Trabzon Ceza İnfaz Kurumu terapisti Adem Solak, cinayeti ‘Küresel Yolda Papaz Cinayeti’ adlı bir kitapla anlattı. 16 yaşındaki lise öğrencisi O.A., rahip Santoro’yu tasarlayarak öldürdüğü gerekçesiyle 18 yıl 10 ay hapis cezasına mahkûm edilmişti. Dava dosyası, O.A.’nın avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay’a gönerildi.

Tutukluluğundan başlıyor
Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim görevlisi olan Adem Solak kitabının ilk bölümünde, O.A. ile tutukluluğunun 19. gününden başlayarak, her hafta bir buçuk saat süreyle tekrar ettiği terapilerle O.A.’nın hapis cezasına çarptırıldığı karar sonrası yaptığı son terapide yaşanan ve konuşulanlara yer veriyor. Kitabın bu bölümünde, cinayetin basında yer alışı ve çizilen senaryoları ele alan Solak, bazı siyasi liderler ve profesörlerin değerlendirmelerine değiniyor. Ayrıca cinayet ardından kentte yaşanılanlar, kentte emniyet kayıtlarına da dayandırdığı suç potansiyelini, kendi değerlendirmesiyle nedenleri ve çözümlerini ele alıyor.
Kitabın ikinci bölümünde Solak, anne Necmiye, baba Hikmet, ablası ve ağabeylerinin sanık O.A.’yla ilgili anlatımlarına yer veriyor. Bu bölümde, O.A.’yı tanıyanlar ve kilise çevresindeki esnafın düşünceleri, ‘Papa suikastı’ ile ‘Papaz cinayeti’ arasındaki benzerlikler ve İtalyan bir profesörle cinayete ilişkin Solak’ın değerlendirmesi bulunuyor. Solak kitabın son bölümündeyse, O.A.’nın cinayeti din adına mı, örgüt adına mı, felsefe adına mı işlediği sorgulanıyor.

Kitap terapi yöntemi
Solak, kitabında O.A.’ya terapilerde yönelttiği sorular yanında ‘kitap terapi’ yöntemini de uygulayarak, düşüncelerini ortaya çıkarmaya çalıştığını anlatıyor. Solak, O.A.’ya okuması için verdiği kitaplarda beğendiği ifadelerin altını çizmesini is-teyerek, O.A.’nın ifade edemediği ya da etmediği düşüncelerinin açığa çıkmasını sağlamaya çalıştı. Solak, bu yönteme ilişkin kitabında, “Birey uzun bir kitapta istese de kendisini saklama tavrını sonuna kadar koruyamaz. Öte yandan kitap terapisi yoluyla elde edilecek verilerle, doğrudan elde edilen verilerin karşılaştırılması yoluyla değişik ortamlardaki kendini ifade etmeleri arasındaki çelişkiler olup olmadığı rahatlıkla ortaya konabilir” diyor. Kitapta, O.A.’ya okuması için verilen kitaplarda çizdiği bölümler de bulunuyor. Solak, kitabının önemli bir bölümünü oluşturan terapilerin ilkinde karşılaştığı O.A.’yı gördüğünde, “Hayır, bahsedilen olayın faili bu küçücük, sakin tavırlı, çelimsiz çocuk olamaz” diye düşündüğünü belirtiyor. 

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=205570

Yorumlar kapatıldı.