İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Perihan Mağden beraat etti

14.11.2006 13:57

İSTANBUL (DİHA) – Gazeteci-yazar Perihan Mağden, Sancta Maria Kilisesi Rahibi Andrea Santaro’nun öldürülmesi olayının sanığı ‘O.A. ile babasına hakaret ettiği’ gerekçesiyle yargılandığı dava ile ”Pınar Selek Kimdir?” başlıklı yazısında ”adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçunu işlediği gerekçesiyle yargılandığı 2 ayrı davadan beraat etti.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, Sancta Maria Kilisesi Rahibi Andrea Santaro’nun öldürülmesi olayının sanığı ”O.A. ile babasına hakaret ettiği” iddiasıyla açılan davanın duruşmasında, Perihan Mağden hazır bulundu. Duruşmada savunma yapan Mağden, ‘Kurtlar Vadisi’ adlı dizinin televizyonda gösterildiği dönemde gazetelerin 3. sayfalarında ‘Kurtlar Vadisi tipi cinayet’ benzetmelerinin yapıldığını söyledi. Mağden, ”Yazımın içeriği, görev tanımım içinde değerlendirilmedir. Eleştiri niteliğindedir. Hakaret yoktur” diye konuştu. Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet savcısı, Trabzon’da işlenen cinayetle ilgili basında birden çok haber yayınlandığını ve bu olaya kamuoyunun ilgisinin yüksek olduğunu belirtti.

Mağden’in yazısında yer alan ”İki karılı Hırt babaların 16 yaşındaki çocukları, takır takır hayalet silahları ile rahip öldürüyor. Sağolasın ilham kurtları. Sağolasın kurtlar, pardon hırtlar” ifadelerinin hakaret kastıyla yazılmadığını söyleyen savcı, ‘hırt’ kelimesinin anlamı itibarıyla hakaret içermediğini ve ‘kaba saba’ anlamına geldiğini söyledi. Cumhuriyet savcısı, Perihan Mağden’in beraatına karar verilmesini istedi.

Davayı karara bağlayan hakim ise, Mağden’in ‘Kurtlar Vadisi, Hırtlar Vadisi’ yazısında günlük bir olayı eleştirdiğini hatırlattı. Mağden’in yazısının bütün olarak incelendiğinde içeriğinin ağır eleştiri mahiyetinde olduğunu, televizyon dizilerini eleştirdiğini belirten hakim, ”hakaret suçunun unsurları oluşmadığı” gerekçesiyle Perihan Mağden’in beraatına karar verdi.

2. davadan da beraat etti

Mağden, aynı mahkeme salonunda bu kez ‘Pınar Selek Kimdir?’ başlıklı yazısında ‘adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ suçunu işlediği gerekçesiyle yargılandı. Mağden, bu dava kapsamında verdiği ifadede ise Türk hukuk sisteminde büyük bir tıkanıklık olduğunu söyledi. Pınar Selek’in, dava sürecinde tanıştığı ve çok etkilendiği bir ahbabı olduğunu anlatan Mağden, “Yazmak işimin bir parçası. İşi kanaat bildirme olan köşe yazarlarının bu konuda herhangi bir şey yazmaması söz konusu olamazdı. Yazımın yargıyı etkilemesi de söz konusu değildir. Pınar Selek, zaten 8 yıl süren o davadan beraat etmiştir” dedi.

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, Mağden’in beraatine karar verilmesini istedi.

Daha sonra kararını açıklayan hakim, ‘Pınar Selek Kimdir?’ başlıklı yazısında Türk hukuk sisteminin yavaş işleyişini ve Pınar Selek’in 8 yıl süren yargılama sürecini eleştirdiği ve bu eleştirilerin de düşünce özgürlüğü çerçevesinde kaldığını belirterek, Mağden’in beraatine karar verdi.

‘Yazmak benim görevim’

Duruşmaların ardından İstanbul Adalet Sarayı önünde basın mensuplarına açıklama yapan Mağden, ”Pınar Selek Kimdir? başlıklı yazım yüzünden 288. maddeden yargılanıyordum. O çok sorunlu bir madde. 301 kadar başımızı ağrıtacak bir madde. Çünkü devam eden bir mahkemeyle ilgili yazı yazdığınız anda yargıyı etkilemeye teşebbüsten yargılanabiliyorsunuz. Oysa Türkiye’de hukuk süreci çok tıkalı. Bir dava 8 yıl sürüyor. Bir köşe yazarının Pınar Selek’in davası kadar adaletsizliğe dayalı bir dava üzerine yazı yazmamasının imkanı yok. Yazmak benim görevimin bir parçası. İki davadan da beraat ettim. Çok çok mutluyum” diye konuştu.

Mağden’in davaları nedeniyle İstanbul Adalet Sarayı ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınması ise dikkat çekti.

http://www.gundemimiz.com/haber.asp?HaberId=24122

Yorumlar kapatıldı.