İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrikhane faturası

Uğur ERGAN

Papa 16. Benedikt’in 28 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında Türkiye’ye yapacağı ziyaret sıkıntılı geçecek. Papa’nın, Ankara’nın tüm uyarılarına rağmen İstanbul’da Fener Rum Patriği Bartholomeos’un makam aracına binerek birlikte Patrikhane’ye gitmekten vazgeçmemesi üzerine, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in resmi karşılama töreninde “ikinci sınıf” protokol uygulama kararı aldığı öğrenildi.

Vatikan’ın milli marşı bulunmadığı için Çankaya Köşkü’ndeki resmi törende karşılıklılık ilkesine göre İstiklal Marşı’nın da çalınmayabileceği belirtiliyor. Sezer, “ikinci sınıf” protokol uyguladığını, Çankaya Köşkü’nde Papa onuruna 21 pare top atışı yaptırmayarak ortaya koyacak.

ELÇİLİKTE KALACAK

Karşılamada tören kıtasındaki asker sayısının da normalden az tutulması planlanıyor. Sezer ve Papa, tören kıtasını birlikte selamlayacak. Papa’nın eşi olmadığı için Semra Sezer de resmi törende bulunmayacak. Cumhurbaşkanı Sezer, Papa onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği de vermeyecek. Papa, Çankaya Köşkü’nde yabancı konukların ağırlandığı Camlı Köşk yerine Vatikan Büyükelçiliği’nde kalacak. Papa ve beraberindeki heyetin akşam yemeği Swissotel tarafından hazırlanacak.

Program taslağına göre, Sezer’in Papa ile yarım saat sürmesi öngörülen görüşmesi ise 50 dakikaya çıkarıldı. Esenboğa Havalimanı’nda Devlet Bakanı Beşir Atalay tarafından karşılanacak olan Papa, önce Çankaya Köşkü’ne daha sonra Anıtkabir’e gidecek. Papa, Anıtkabir dönüşünde de Diyanet İşleri Başkanlığı’nda, Başkan Ali Bardakoğlu ile görüşecek.

29 Kasım sabahı THY uçağı ile İzmir’e gidecek olan Papa, Efes’te Bülbül Dağı’nda bulunan Meryem Ana Kilisesi’ne giderek küçük bir ayin yönetecek ve hacı olan Hıristiyan ziyaretçileri kutsayacak. İzmir’den İstanbul’a yine THY uçağı ile gidecek olan Papa, İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından karşılanacak. Büyükada’da Katolik Kilisesi’ne ait misafirhanede konaklayacak olan Papa, 30 Kasım günü Fener Rum Patriği Bartholomeos’un makam aracına binerek birlikte Patrikhane’ye gidecek ve Bartholomeos’la Ortodoksların en kutsal günlerinden biri olan Aziz Andreas Yortusu’nu yönetecek. Papa’nın burada Patrik için “Ekümenik” ifadesini kullanmasına kesin gözle bakılıyor.

AYASOFYA TURU

Papa, İstanbul’da Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan, Hahambaşı ve İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı’nın yanı sıra Katolik, Keldani ve Süryani dini liderlerini birlikte kabul edip görüşecek. Papa 1 Aralık günü Ayasofya’ya kısa süreli “turistik gezi” yaptıktan sonra Türkiye’den ayrılacak. Papa’nın Türkiye ziyareti sırasında Devlet Bakanı Atalay sürekli yanında olacak. 

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/5460955.asp?gid=48

Yorumlar kapatıldı.