İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Nobel beni değiştirmeyecek’

NEW YORK – Orhan Pamuk, “Nobel almanın en güzel yanı bundan sonra kimsenin bana ‘Nobel Ödülü alacak mısın’ diye sormayacak olması” dedi. Misafir öğretim üyesi olarak bulunduğu ABD’nin Columbia Üniversitesi’nde, Associated Press haber ajansının muhabiriyle görüşen Pamuk, yazdıklarının bu ödülden herhangi bir şekilde etkilenmeyeceğini söyledi.
Orhan Pamuk’un uzun ve başarılı edebiyat serüveninden, Türkiye’de aleyhine açılan davalardan da söz edilen haberde, yazarın Nobel sonrası düşüncelerine yer veriliyor. Nobel’in karakterini ve çalışma alışkanlıklarını değiştirmeyeceğini anlatan Orhan Pamuk, yazdığı ve söylediği her şeyden aleyhine bir şeyler çıkarmaya çalışanlardan yorulduğunu da sözlerine ekliyor. Pamuk, “Nobel’in bir kalkana mı, yoksa büyütece mi dönüşeceğinden emin değilim” diyor. Siyaset hakkında ise “Siyaset benim yapıtlarımı etkilemedi ama hayatımı etkiledi. Açıkçası, yapıtlarımı siyasetten korumak için elimden geleni yapıyorum” diye konuşuyor.
Orhan Pamuk’un ‘politik ve tarihi olmayan’ Masumiyet Müzesi adlı bir aşk romanı üzerinde çalıştığını anlatan haber, Pamuk’u yazma biçimleri hakkında da konuşturuyor. Orhan Pamuk, “Roman yazmanın harika keyiflerinden biri de yazmak değil ama bir gün yazacağın romanlar hakkında hayaller kurmaktır” sözlerini şöyle sürdürüyor: “Defterlerim, notlarım ve bir gün yazacağım romanlarım hakkında bir sürü malzemem vardır. Tabii gerçekte bilirsiniz ki bütün bu romanları yazmanızın olanağı yoktur. Fakat bir başka hayatı düşlemek gibidir, bunu yapmayı severim.”
En iyi romanını daha yazmadığına inanan Orhan Pamuk, Nobel’in buna bir desteği olacağını da düşünmüyor: “Eminim ki iki ay sonra, kalitesinden emin olmadığım bir sayfa yazdığımda yine çok üzüleceğim. Yazdığım cümlenin iyi olmadığını düşündüğümde yine acı çekeceğim. Buna hiçbir şey, Nobel ödülü bile engel olamaz.”
Pamuk, Türkiye’nin bu ilk Nobeli’nin diğer Türk yazarlar üzerinde olumlu bir etkisi olacağına ama üzerindeki politik baskıyı kaldırmayacağına inanıyor. (Kültür Sanat)

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=204234&tarih=11/11/2006

Yorumlar kapatıldı.