İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa İlerleme Raporu’na tepkili

NTV-MSNBC
Güncelleme: 05:47 ET 09 Kasım 2006 Perşembe
PARİS – Fransa Dışişleri bakanı Philippe Douste-Blazy, Komisyon raporu açıklandıktan sonra Fransız Ulusal Meclisi’nde yaptığı açıklamada, raporun Türkiye’de reform sürecinin yavaşladığını, Kıbrıs konusunda ise Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmediğini açığa vurduğunu söyledi. Fransız bakan, yıl sonuna kadar Kıbrıs konusunda yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci takviminin gözden geçirilmesini istedi.

Fransa’da iktidardaki Halk Hareketi Birligi Partisi’nin (UMP) Avrupa Parlamentosu’ndaki üyeleri ise AB Komisyonu’nun Türkiye ilerleme raporunu ‘savsaklayıcı’ olarak yorumladılar.

Aynı zamanda AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu eşbaşkan yardımcılığı görevini yürüten UMP üyesi Jacques Toubon öncülüğünde yayımlanan yazılı bildiride, AB Komisyonu’nun, içindeki ‘bazı cesur üyelerin tavrına rağmen’, Türkiye’yle müzakereler konusunda ‘savsaklayıcı’ davrandığı görüşü savunuldu.

Bildiride, Komisyon, topu AB Konseyi’ne atarak sorumluluğunu üstlenmemekle suçlanıyor. UMP üyeleri, Türkiye’nin Ankara Protokolü’nden kaynalanan yükümlülüklerini yerine getirmedigini de savunarak, müzakerelerin bu koşullarda devam ettirilemeyeceğini söylüyorlar.

Konuya son iki gündür geniş yer ayıran Fransız medyaları ise Komisyon’un Türkiye’yle kriz yaratmak gibi bir sorumluluğu üstlenmek istemediği, bu nedenle topu Aralık ayındaki AB liderleri zirvesine attığı yorumunda bulunuyor.

http://www.ntvmsnbc.com/news/390279.asp

Yorumlar kapatıldı.