İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilere cevap Ermeni’den geldi

ANKARA (İHA) – Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Züheyir Amber, sözde Ermeni soykırımına ilişkin inkar yasası nedeniyle Fransa’ya karşı hükümeti pasif kalmakla suçlarken, seçim bölgesi Hatay’ın Değirmendere Köyü’nden 63 yıl önce ayrılan Türk asıllı Ermeni vatandaşı Tevfik Benon’un mektubunu gündeme taşıdı.

Değirmenci Levon’un oğlu Benon, 77 yaşındayken 1980’de yazdığı mektubunda “Ah benim sevgili vatandaşlarım, gece gündüz aklımdan çıkmıyorsunuz” diyerek köyüne olan hasretini dile getiriyor. Anavatan Partisi Mersin Milletvekili Hüseyin Güler ile birlikte TBMM’de bugün bir basın toplantısı düzenleyen Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Züheyir Amber, “Bugün AB tarafından açıklanacak Türkiye raporunda hükümetin ne kadar teslimiyetçi bir tutum içinde olduğu, ülkemizi AB yolunda hangi aşamaya getirdiği görülecektir” dedi.

Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilen inkar yasasının ardından geçen bunca zamana karşın hükümetten hiçbir olumlu adım, girişim ve açıklama göremediklerini savunan Amber, Fransız Tarihçi Robert Mantran’ın “Histoire de la Turquie (Türkiye Tarihi)” isimli kitabından alıntılar yaptı. Mantran’ın kitabında “tehcir” sözcüğünü gönderme, boşaltma, tahliye anlamında kullandığını aktaran Amber, “Fransız tarihçi yıllar önce bu satırları kaleme almış ancak görünen odur ki bu satırlardan birçok Fransız’ın haberi yok” dedi.

TEVFİK BENON’UN MEKTUBU

Amber, daha sonra seçim bölgesi Hatay’ın Denizciler Beldesi Değirmendere köyünden 63 yıl önce ayrılan Türk asıllı Ermeni vatandaşı Tevfik Benon’un 15 Şubat 1980’de, köyün öğretmenine yazdığı mektubu okudu ve okula gitmeden kendi çabasıyla Türkçe öğrenmiş olan Benon’un mektubunun fotokopisini dağıttı. “Sevgili öğretmen, ben Değirmendereliyim, Değirmenderesi’nin değirmenci Levon’un oğluyum. Adım Benon ikinci adım Tevfik. Ben oradan çıkalı 63 yıl oldu, 77 yaşındayım, şimdi Ermenistan’da yaşıyorum” diye başlayan mektubunda Benon, eskilerden kim varsa kendisine yazmasını rica ediyor. Tevfik Benon’un mektubunun bazı bölümleri şöyle:

“Bugün 63 sene oldu sizlerden ayrılalı. Çiçek gibi tütüyorsunuz burnuma, hayalimden gitmiyorsunuz. Ben artık 77 yaşında kocadım. İnsan ne kadar kocarsa o kadar eski günleri hatırına getiriyor. Ah, benim sevgili vatandaşlarım, gece gündüz hatırımdan çıkmıyorsunuz. Anamı, babamı, kardeşimi, bacımı o kadar hatırıma getirmiyorum. Sizler daha ziyade, sizler daha iyi idiniz. Onlardan, 1917’de Arabistan’da anamı babamı bırakıp kaçtım, geldim Hacı Ali Ağa’nın yanına, bana baktınız evlat gibi. Ben o günleri unutamıyorum. Bakın sevgili dostlarım ve bacılarım bana yazın, eskilerden kim var ise beni bilenlerin hepsinin de isimlerini ayrı ve ayrı.”

http://haber.mynet.com/detail_news/?type=Politics&id=A00FC684&date=08Kasim2006

Yorumlar kapatıldı.