İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tarihçiden Ermenistan’a cevap

Ermeni Tarihçi-Yazar Levon Panos Dabağyan, ”Tehcir, Ermenistan ile Türkiye’yi ilgilendiren bir konu değil, Türk Ermenisi ile Türkiye’yi ilgilendiren bir konudur” dedi. Dabağyan, CHP İstanbul İl Başkanlığında düzenlenen ”Gün Işığında Ermeni Meselesi” konulu toplantıda yaptığı konuşmada, tarihte Ermenilerin, gayrimüslimler içinde Türklere en yakın olduklarını dile getirerek, Ermenilere ”teba-ı sadıka” adının da verildiğini ifade etti.

Türkler ile Ermenilerin bin yıl beraber yaşadıklarını, 1. Dünya Savaşı sırasında ise birbirlerine düşürüldüklerini kaydeden Dabağyan, Ermeniler ile Türkleri birbirine düşürenlerin kimler olduğunun da bilindiğini ifade etti. Dabağyan, ”Osmanlı’nın direklerinden biri Ermenilerdir. O direği nasıl kırdılar? Ermenilerin arasına Katolikliği soktular. Bunu Fransızlar yaptı. Protestanlığı soktular, bunu da İngilizler yaptı” diye konuştu.

Dabağyan, Ermenilerin aslının Gregoryan olduğunu da savundu. Ermenilerin, Selçuklular döneminde Malazgirt Meydan Savaşı sırasında Türklerin tarafında yer aldığını ifade eden Dabağyan, tüm bunların, tarih kitaplarında yer almasına rağmen her iki halka da anlatılmadığını, daha sonra da Türkler ile Ermenilerin çeşitli oyunlarla birbirlerine düşürüldüklerini anlattı. Dabağyan, ”Ermeniler, 1915’te tehcire tabi tutuldular. Ama Batılıların dediği gibi soykırım diye bir şey yoktur, tehcir vardır” dedi.

”Tehcir sırasında dönemin ittihatçı çetelerinin Ermenileri öldürdüğünü” savunan Dabağyan, hatta evlerinde Ermeni gizleyen Türklerin de kötü muamele gördüğünü söyledi. Dabağyan, tehcir konusunun Türkiye ile Ermenistan arasında bir konu olduğunun sıklıkla dile getirildiğini de kaydederek, ”Tehcir, Ermenistan ile Türkiye’yi ilgilendiren bir konu değil, Türk Ermenisi ile Türkiye’yi ilgilendiren bir konudur” diye konuştu.

-”GİDİP NEYİ ANLATACAĞIZ”-

Son dönemde Fransa ile yaşanan sıkıntılara da atıfta bulunan Dabağyan, ”(Bir komisyon kurup, Fransa’ya gidip bunları anlatalım) diyorlar. Fransa, Adana’ya Fransız üniformalarıyla Ermenileri getiren ve Türkleri öldürten değil miydi? Biz gidip neyi anlatacağız. Adamlar her şeyi biliyor, çünkü kendileri hazırladı” şeklinde konuştu. Fransızların, Türkiye ile Ermenistan arasında iyiye giden ilişkileri bozmaya çalıştığını savunan Dabağyan, yasa teklifiyle de bunun başarıldığını, artık yasaya da gerek kalmadığını, Fransızların büyük bir ihtimalle ”Türkiye ile ilişkileri bozmayalım” diye yasayı geri çekeceklerini iddia etti.

Zaman zaman ”Birbirimize tahammül etmemiz gerekiyor” şeklinde ifadeler kullanıldığını, ancak Türkler ile Ermenilerin birbirine tahammül etmesi değil, birbirini sevmesi gerektiğini dile getiren Dabağyan, Türkiye Ermenilerine Atatürk’ün ölümünden sonra kimsenin sahip çıkmadığını da söyledi. Son dönemde Cemal Paşa’yı da Ermenilerin öldürdüğüne ilişkin iddiaların bulunduğunu anlatan Dabağyan, Cemal Paşa’yı Bolşeviklerin öldürdüğünü, katillerini kovalayan itfaiye erinin Ermeni olduğunu, onun da öldürüldüğünü kaydetti.

Dabağyan, Asala cinayetlerinin de temeline inilmediğini söyledi. Zaman zaman ”Bu işi tarihçilere bırakalım” dendiğini de kaydeden Dabağyan, ”Bunun tarihçilerle bir ilgisi yok. Türk Ermenisi ile Türk el ele verip, bu vakayı ortadan kaldırmalı” dedi. Ermenilerin tarihine de işaret eden Dabağyan, ”Biz aynı Türk gibiyiz. Aynı kanı taşıyoruz. Bayındır boyu biziz” diye konuştu.

Dabağyan, Anadolu’da Ermenilerden dönme Aleviler bulunduğunun bilindiğini ve bunların tekrar Hristiyan yapılmak istendiğini de iddia etti. Dabağyan, ”Sen Türk değilsin” demenin kendilerine bir hakaret olduğunu ifade ederek, ”Madem ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım, o zaman Türküm. Amerika’daki Ermeniler Amerikalı oluyor da niye Türkiye’deki Ermeniler Türk olmuyor?” dedi.

Türkiye’deki Ermenileri siyasi açıdan Patrikhane’nin temsil etmesinin yanlış olacağını da kaydeden Dabağyan, ”Patrikhane bizi dini açıdan temsil eder, dünyevi açıdan ise bizi Çankaya ve TBMM temsil eder. Bizden niye milletvekili olmuyor?” sorusunu yöneltti. Halen, Önce Vatan gazetesinde köşe yazarlığı da yapan Dabağyan, Türkiye Ermenilerinin tarihine ilişkin bir kitap yazdığını belirterek, Türk Hükümetinin, bu kitabı İngilizce’ye çevirerek gerçekleri görmeleri için Avrupalılara göndermesini istedi. 

http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=196242

Yorumlar kapatıldı.