İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İçeriye oynamak

Okay Gönensin

Fransız milletvekillerinin oy hesaplarıyla bütün demokratik gelenekleri çiğnemelerine büyük tepki duyduk.

Fransa’da yaklaşan Başkanlık seçimlerinde birkaç yüz bin oyun peşine düşen partilerin tavrı Fransız basınında da sert tepkilerle karşılandı.

Bu olayın içerideki yansımalarına baktığımızda, siyasi cephede gösterilen tepkilerin önemli bölümünün de üzerinde düşünülmemiş ve sadece içeriye yönelik gösteriler olduğunu görebiliriz.

Meclis’in dünkü oturumunda siyasi partiler adına yapılan konuşmaların tümü Fransız vekillerle aynı güdülerle yapılmıştı. Türkiye’nin içinde, çeşitli olaylar nedeniyle yükselen milliyetçi dalgadan faydalanmak, özellikle CHP’nin basit bir taktiği olarak ortaya çıkıyor.

CHP sözcüleri, hükümet adına konuşan Dışişleri Bakanı Gül’ün konuşmasında yer alan demokratça ifadelere rağbet etmeden, muhafazakâr oyların peşinde bağırmaya devam etti.

CHP’nin Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Fransız Meclisi’ne tepki bildirisinin daha sert ifadeler taşıması için gösterdiği çabalar da aynı güdünün eseridir.

***

Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesi uygulamalarının dışarıda Fransa ile olan tartışmada sadece Türkiye’nin konumunu zayıflattığını en iyi görmek durumunda olan CHP’nin bu maddede herhangi bir değişiklik yapılmasına karşı çıkması da aynı oy avcılığının sonuçlarından biridir.

Eğer CHP ayak sürümese ve 301’inci maddede daha önce değişiklik yapılmış olsaydı Fransız siyasilerinin elinden önemli bir dayanak alınmış olacaktı.

Fransa olayını, yine Türk’ün Türk’e propagandası için bir imkân olarak kullanan siyasiler, Ermeni soykırımı meselesinde Türkiye’nin bundan sonra da zor anlar yaşamasının temellerini güçlendirmeye devam ediyor.

Sürekli olarak içeriye oynayan, muhafazakâr kesimden alacağı oylarla tekrar Meclis’e girmeyi uman CHP’nin Genel Başkanı ve sözcüleri, partilerini Avrupa Birliği’ne karşı en güçlü direnişi gösterir bir konuma getirmişlerdir.

Ermeni soykırımı tartışması ciddi bir meseledir.

TCK’nın 301’inci maddesinin şu ana kadarki işletilme biçimi de sürekli olarak Türkiye’yi yaralayan ciddi bir meseledir.

Bu meseleleri en basit popülist üslupla ve birkaç oy daha fazla almak için kullanan siyasilerin de Fransız meslektaşlarından herhangi bir farkı yoktur.

http://www2.vatanim.com.tr/root.vatan?exec=yazardetay&tarih=18.10.2006&Newsid=90456&Categoryid=4&wid=11

Yorumlar kapatıldı.