İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ağrı Dağı´na sıkıyönetim

Fransa’da ‘Ermeni soykırımı’ inkarını suç sayan yasanın ardından, Türkiye’de Ermenilerce kutsal sayılan Ağrı Dağı’na ilişkin Kültür ve Turizm, İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık, Genelkurmay, MİT ve Türkiye Dağcılık Federasyonu arasında ‘Ağrı Dağı Protokolü’ imzalandı. Yabancı uyruklu dağcıların tırmanış için çok sayıda kurumdan izin alması gerekiyor.

5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı’ya tırmanacak yabancı uyruklu dağcılar için şu şartlar getirildi:

Yurtdışındaki temsilcilikler veya yurtiçindeki kendi temsilcilikleri aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı’na yaptıkları başvurular, talebi alan kurum tarafından İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı, Ağrı ve Iğdır valiliklerine iletilir.

Seyahat acentalarının, turizm ve spor amaçlı olarak tur kapsamında yabancıları kontrol kapsamındaki alanlara götürmek istemeleri halinde, talepleri Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla İçişleri, Dışişleri, Çevre ve Orman Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı, Ağrı ve Iğdır valiliklerine iletilir.

Türkiye Dağcılık Federasyonunca düzenlenecek uluslararası organizasyon talebini İçişleri, Çevre ve Orman Bakanlığı ile MİT Müsteşarlığı, Ağrı ve Iğdır valiliklerine bildirir.

İzin talebi için yurtdışından ise iki ay, yurtiçinden ise en az bir ay önceden yapılması gerekir.

İçişleri Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı, Ağrı ve Iğdır valilikleri kendilerine ulaştırılan müracaatları inceler (Ağrı ve Iğdır valilikleri görüşünü bildirmeden önce Garnizon Komutanlığı’ndan görüş alır) tırmanış talepleri uygun görülmeyen yabancılarla ilgili görüşlerini bildirir.

Yabancı uyruklu kişiler tırmanma sırasında ilmi araştırma yapamaz. Bunun için dönüşlerinde gerektiğinde mülki amirlikçe kontrol edilmeleri kaydını kabul eder.

Bu kısıtlamalar olağanüstü hallerin dışında T.C. vatandaşlarına uygulanmaz.

(ANKA)

http://www.aksam.com.tr/haberpop.asp?a=55790,3

Yorumlar kapatıldı.