İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Yasalaşmaması için çalışacağım’

ANKARA – Edinilen bilgiye göre, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla aradı. “Fransız Ulusal Meclisi’nin girişimi beni çok üzdü” diye sözlerine başlayan Chirac’ın, bu konunun Fransa’da yaklaşan genel seçimlerle ilgili bir gelişme olduğunu belirttiği öğrenildi.

Fransa’daki Ermeni vatandaşların oylarının bu gelişmede etkili olduğuna işaret eden Chirac’ın, Fransa ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilerde bir değişikliğin asla söz konusu olmadığını ifade ettiği kaydedildi.

Chirac’ın yine de böyle bir girişimin yapılmasından dolayı çok üzüldüğünü ifade ettiği bildirildi.

Erdoğan’ın da hükümetteki ve Türk kamuoyundaki infiali Fransa Cumhurbaşkanı’na bir kez daha ileterek, zamanında bu girişimin önlenmesi için gerekli girişimlerde bulunduğunu hatırlattığı öğrenildi.

‘AB İLE MÜZAKERELER ETKİLENMEZ’

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın Ermenistan’a yaptığı ziyaret sırasında Ermeni soykırımı iddaları ile ilgili söylediklerinin de Türk kamuoyunda tepkiyle karşılandığını belirten Başbakan Erdoğan’ın, Chirac’ın özellikle Türkiye’nin AB üyeliğiyle asılsız iddialar arasında bağlantı kuran sözlerini eleştirdiği ifade edildi. Erdoğan’ın, “Bu yaklaşımınızı benimsememiz mümkün değildir” dediği kaydedildi.

Jacques Chirac’ın Fransız parlamentosundaki gelişmenin Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan müzakareleri açısından hiçbir şeyi etkilemeyeceğini söylediği belirtildi.

Başbakan Erdoğan’a, “Duygularınızı tamamen anlıyor, üstelik paylaşıyorum” diyen Chirac’ın hükümetinin AB sürecini etkilememesi için elinden gelen herşeyi yapacağını vurguladığı belirtildi.

Chirac’ın açık konuştuğu için Başbakan Erdoğan’a teşekkür ettiği ve görüşlerine saygı duyduğunu söylediği de ifade edildi.

ERDOĞAN: İLİŞKİLERİMİZİ SİYASETE KURBAN ETMEMELİYİZ

Başbakan Erdoğan’ın görüşmede Chirac’a Türkiye’de genel seçimlerin yaklaştığını hatırlatarak, “İkili ilişkilerimizi asla siyasete kurban etmemeliyiz” dediği öğrenildi.

Fransa’daki yasa teklifinin Fransa anayasasındaki ifade özgürlüğü ilkelerine de aykırı olduğunu belirten Başbakan Erdoğan’ın, bu girişimin Türk halkına mantıklı ve makul gerekçelerle izahının mümkün olmadığını dile getirdiği kaydedildi.

Erdoğan’ın ayrıca, “Bu bizim Ermenistan’la aramızdaki sorun. Tarihçilerin yapması gereken araştırmaların siyaset konusu yapılması bizi ayrıca üzmüştür” dediği ifade edildi.

Başbakan Erdoğan’ın Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’tan Meclis’ten geçen teklifin yasalaşmasını engellemesini istediği öğrenilirken, “Bu aramızdaki ilişkilerin daha fazla yara almamasını sağlamak açısından önemli” dediği kaydedildi.

CHIRAC: ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM

Chriac’ın da bu anlayışı paylaştığını belirterek, bu konuda elinden geleni yapacağını söylediği bildirildi.

Chirac’ın seçimlere gidilen hassas siyasi ortamda Türk-Fransız ilişkilerinin zarar görmemesi için elinden gelen herşeyi yapacağını vurguladığı ve Başbakan Erdoğan’a bir kez daha, “Duygularınızı ve tepkilerinizi gayet iyi anlıyorum” dediği öğrenildi.

Yorumlar kapatıldı.