İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan: Kara leke

Erdoğan’dan Fransa’ya: ‘Bize akıl vermeye kalkanlar bu aklı kendisine saklasın.’ Fransız mallarına boykot isteyenlere: ‘Attığın taş ürküttüğün kurbağaya değsin’

RADİKAL – ANKARA – Başbakan Tayyip Erdoğan Fransa’da ‘Ermeni soykırımı’nı reddedenlere bir yıla kadar hapis ve 45 bin avro para cezası verilmesini öngören yasa tasarısının Fransa parlamentosundan geçmesine sert bir biçimde karşılık verdi. “Fransız parlamentosu demokrasi tarihine, özgürlüklüre kara bir leke çalmıştır” diyen Başbakan Erdoğan, Fransa’yı TCK’nın Avrupa’da da tartışılan 301’inci maddesine gönderme yaparak eleştirdi. Erdoğan “Bize akıl vermeye çalışanlar bu aklı kendilerine saklasınlar” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün yeni Esenboğa Havalimanı yolu Turgut Özal Bulvarı’nı ve Havalimanı’nın yeni terminal binasını açtı. Erdoğan, Özal Bulvarı’nın açılışındaki konuşmada ‘soykırım yasası’yla ilgili şu mesajları verdi:

‘Akıl tutulması’: Özgürlük mücadelesini anlamadan maalesef bir akıl tutulması girdabına girmiş olanlar var. Ne yazık ki buna Fransız siyasetçilerin bir kısmı da tutuldu. Dün (önceki gün) Fransız parlamentosu demokrasi tarihine, özgürlüklere kara bir leke çalmıştır.

Fransa’ya 301 dokundurması: Bir taraftan Türkiye’ye 301 ile akıl vermeye çalışacaksın, diğer taraftan ifade özgürlüğünün önünü keseceksin. Bunu anlamak mümkün değil. 301’le ilgili olarak biz açık konuştuk. Ama maalesef bu noktada bize akıl vermeye çalışanlar önce bu aklı kendilerine saklasınlar. Kendileri önce özgürlük noktasında, ifade özgürlüğü gibi önemli bir adımı şu anda geri atıyorlar. Önce bunu halletsinler, ondan sonra bizim kapımıza gelsinler. Biz böyle bir ayıbı yaşamadık ve yaşatmıyoruz.

Kurbağa hesabı: Bazı şeyler yazılıp çiziliyor. ‘Ürünlerini almayalım’. Biz sakin olacağız. Attığımız adımı bilerek atacağız. Ürün alıp almamak ne getirir, ne götürür. Acaba kurbağayı ürkütür mü, ürkütme mi; bunun hesabını iyi yapacağız. İktidarımız bütün platformlarda bu adımları atmaktadır. Türkiye’nin Fransa ile dış ticaret hacmi 10 milyar dolar. Bu Fransa’nın dış hacmi içinde yüzde 1.5’tir. Onun için bunun hesabını iyi yapacaksınız.

Fransa’da 500 bin vatandaşımız var. Oradaki konumları en az Ermeniler kadar güçlü olmalı. Bunu başarmak durumundayız. Burada bize de, orada yaşayan 500 bin kardeşimize de görev düşüyor. Elele verip gerekli adımları atacağız.

Yanlışın içine girilmesin: Artık kimse birbirine karşı sorumsuz değildir. Herkes sorumluluğunu gayet iyi bilecekti. Fransa da bilecekti, Türkiye de bilecekti. Türkiye ile Ermenistan arasında bir sorun varsa; üçüncü ülke bu durumdan vazife çıkarmak suretiyle böyle bir yanlışın içine girmesin.

——————————————————————————–

‘Paris, Avrupa’nın gözünden düştü’

‘Ermeni soykırımı’yla ilgili yasanın geçmesine Fransız basınında geniş yer ayrıldı.

Le Monde: Eleştiriler yoğun “Ermeni soykırımının’ inkârını suç sayan yasa tasarısının kabulü, yoğun eleştirilere yol açtı. Avrupa Komisyonu Türkiye-Avrupa diyaloğunun zedeleneceği uyarısı yaptı” diyen gazete Etyen Mahçupyan, Hrant Dink ve Ragıp Zarakolu’nun tasarıyı ‘gayrimeşru’ diye nitelediği bildiriyi yayımladı.

Le Figaro: Fatura acı verici olabilir Türkler, Fransa’ya öfkeli. Türkiye’deki tüm sektörlerde büyük tepki var. Halk, Paris’e yaptırımdan yana. Bu durumda da, ikili ticaret zarar görür, Fransız firmaları dışlanır, kültürel ve diplomatik ilişkiler soğur. Fatura, Fransa için çok acı verici olabilir. Yaptırımların düzeyini Erdoğan hükümetinin sokağın baskısına dayanma gücü belirleyecek. ‘Chirac kriteri’nin (AB üyeliği öncesi Türkiye’nin soykırımı tanıması şartı) bir ‘Fransız takıntısı’ olduğu fikrindeki AB de, Türk-Avrupa ilişkilerinin bozulmasından kaygılı.

Liberation: Beterinden sakınmalı Fransız vekiller, Paris’i Ankara ile Brüksel karşısında sıkıntıya soktu. Ama buna aldırmıyorlar. Zira 2007’deki seçimler öncesi 500 bin nüfuslu Ermeni toplumuna kulak vermemek zor. Paris, oylama sonrası Avrupa’nın gözünden düştü. Zira Türkiye, bir tarihçiler komisyonu kurup soykırım konusunda harekete geçmeye başlamıştı. Paris, elinden gelen her şekilde Ankara ile diplomatik ve ekonomik ilişkileri koruyarak daha beterinden sakınmalı.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=201475

Yorumlar kapatıldı.