İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chirac´tan Erdoğan´a özür telefonu

Fransa Meclisi’nin sözde Ermeni soykırımıyla ilgili kararına tepkiler sürerken, Paris tansiyonu düşürecek bir adım attı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, “Teklifin mecliste kabul edilmesinden dolayı çok üzgünüm, yasalaşmaması için elimden geleni yapacağım.” mesajı verdi.

Dün sabah saatlerinde gerçekleşen görüşmede Chirac, ülkesindeki gelişmelerin yaklaşan genel seçimlerle ilgili olduğunu belirtti. Türk kamuoyundaki infiali Fransa liderine ileten Erdoğan ise “İkili ilişkilerimizi asla siyasete kurban etmemeliyiz.” dedi. Söz konusu teklifin yasalaşmasının engellenmesini isteyen Başbakan, Chirac’ın geçtiğimiz günlerde Ermenistan’a yaptığı ziyaret sırasında kullandığı ifadeleri de eleştirdi. Chirac, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği ile asılsız soykırım iddiaları arasında bağlantı kurmuştu.

Sözlerin Türk kamuoyunda tepkiyle karşılandığını hatırlatan Başbakan, “Bu yaklaşımınızı benimsememiz mümkün değildir.” diye ekledi. Telefon görüşmesinde Fransa Meclisi’nin girişiminin kendisini çok üzdüğünü ifade ederek, “Duygularınızı tamamen anlıyor, üstelik paylaşıyorum.” diyen Chirac’ın da teklifin yasalaşmasının engellenmesi konusunda elinden geleni yapacağını ifade ettiği kaydedildi. Yaklaşan genel seçimleri hatırlatarak Fransa’daki Ermeni vatandaşların oylarının bu gelişmede etkili olduğuna işaret eden Chirac, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerde bir değişikliğin asla söz konusu olmadığını ifade etti. Fransız lideri, Fransa Meclisi’ndeki gelişmenin Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan müzakareleri açısından hiçbir şeyi etkilemeyeceğini kaydetti. Başbakan Erdoğan ise Chirac’a Türkiye’de genel seçimlerin yaklaştığını hatırlatarak, “İkili ilişkilerimizi asla siyasete kurban etmemeliyiz.” mesajı verdi. Erdoğan, hükümetteki ve Türk kamuoyundaki infiali bir kez daha ileterek, zamanında bu girişimin önlenmesi için gerekli girişimlerde bulunduğunu hatırlattı.

Fransa’daki yasa teklifinin Fransa Anayasası’ndaki ifade özgürlüğü ilkelerine de aykırı olduğunu belirten Erdoğan’ın, bu girişimin Türk halkına mantıklı ve makul gerekçelerle izahının mümkün olmadığını dile getirdiği kaydedildi. Başbakan ayrıca, “Bu bizim Ermenistan’la aramızdaki sorun. Tarihçilerin yapması gereken araştırmaların siyaset konusu yapılması bizi ayrıca üzmüştür.” dedi. Jacques Chirac’ın açık konuştuğu için Erdoğan’a teşekkür ettiği ve görüşlerine saygı duyduğunu söylediği ifade edildi. Türkiye’nin AB sürecini desteklemeye devam edeceğini tekrarlayan Fransız liderin “Duygularınızı ve tepkilerinizi gayet iyi anlıyorum.” dediği ifade edildi. Ankara, aa

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=436058

Yorumlar kapatıldı.