İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB Fransa´yı kınadı

HELSİNKİ – AB’nin idare organı Avrupa Komisyonu, Fransa Parlamentosu’nun ‘Ermeni soykırımının’ inkârını suç sayarak bir yıl hapis ve 45 bin avro para cezası öngören yasa tasarısını kabul etmesine sesini yükseltti. Avrupa Komisyonu Paris’i kınayarak bu tavrın Türkiye’deki fikir tartışmalarına ‘zarar verici’ nitelikte olduğunu vurguladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, “Bu kararın şu anda AB-Türkiye ilişkilerine yardımcı olacağını düşünmüyoruz. Bu önemli olduğunu düşündüğümüz bazı şeyler konusunda yardımcı olacak en iyi yol değil” dedi. Barroso, ‘son derece hassas’ olan Ermeni konusunun Türk toplumu içinde çözülmesi gerektiğinin de altını çizerek, “Açıkçası biz bir başka ülkenin parlamentosunun böylesi bir yasama yöntemiyle tarihi uzmanlık isteyen bir konuda tavır almasının yardımcı olacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.

Komisyon’un genişlemeden sorumlu yetkilisi Olli Rehn, Fransa’daki yasa tasarısının ‘Türkiye’de düşünce özgürlüğünün yolunu kapatacağını söyledi.

Rehn kararın olumsuz etkileri olacağını belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’de bu acılı ve hassas konunun tartışmaya açılması konusunda çok ciddi bir ilerleme kaydediliyordu. Gerçek bir uzlaşmayı ültimatomlarla değil, diyalogla sağlayabiliriz. Bu sebepten bu yasa amacımıza zarar verici bir nitelik taşıyor.”

Fransa’daki yasanın zamanlamasının kötü olduğuna dikkat çeken Rehn şöyle konuştu: “Bugün kaçınmamız gereken gerçek konu Türkiye’deki refom sürecinin yavaşlaması ve bu ülkenin yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmemesinden kaynaklanacak olası bir tren kazasıdır” dedi.

Bakoyani: Kaygı verici

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani de Türkiye ile Fransa arasındaki gerilimi kaygıyla izlediklerini söyledi. Bakoyani, “Çağdaş dünyada geçmişin geleceği belirlememesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Fransa’nın ünlü tarihçilerini bir araya getiren Tarih İçin Özgürlük Derneği de yasa teklifinin kabulünü ‘gerçek tahrik’ olarak niteledi. (afp, Reuters, aa)

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=201482

Yorumlar kapatıldı.