İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Soykırım tasarısından bilimciler muaf olsun´

AA – PARİS – Fransa meclisi ‘Ermeni soykırımı’nın inkârını suç sayan yasa tasarısını 12 Ekim’de oylamaya hazırlanırken, hem tasarıyı sunan muhalefetteki Sosyalistler hem de iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) bölünmüş durumda. Bu şartlar altında UMP’nin Ermeni asıllı vekillerinden Patrik Deveciyan, değişiklik önergesi sunarak, tarihçi ve bilim adamlarının özgürce araştırma yapabilmesi için tasarıdaki hapis ve para cezasından muaf tutulmalarını istedi. Deveciyan, tasarının ‘soykırım’a karşı gösterilerin önlenmesi için kullanılmasını önerdi.

UMP’nin Meclis Grup Başkanı Bernard Occoyer, yasa tasarısını yararlı bulmadığını söylerken, Yardımcısı Eric Rault ilke olarak ‘Evet’ oyu vereceğini açıkladı. Sosyalistlerin Grup Başkanı Jean-Marc Ayrault, tavrını değiştirip tasarıyı destekleme kararı alırken, “Her ulus tarihini kendi vicdanına göre araştırma konusunda özgür. Fransa parlamentosunun da insanlık trajedisi olan bir olay hakkında görüşlerini söyleme hakkı yasaklanamaz” dedi. Mecliste kabulü beklenen tasarının yasalaşması için hükümet ve senatonun da onayı gerekiyor.

Albayrak: Partimle aynı çizgideyim

Hollanda’da ise 22 Kasım seçimi öncesi ‘Ermeni soykırımı’nı tanımadıkları gereekçesiyle üç Türk aday parti listelerinden çıkarılırken, dikkatler ‘soykırımı kabul eden’ İşçi Partisi’nin iki numaralı adayı Nebahat Albayrak’a çevrildi. Gazetecilere “Kasıtlı ve kanıtlanmış soykırımı tanıdığımı asla söylemedim. Tıpkı partimin de hiçbir zaman söylemediği gibi… Parti, soykırım sözcüğünü kullanmaktan kaçınmıyor. O kelimeye takılıp kalmayın’ diyor. Çünkü ağzına o kelimeyi alan şüpheli duruma düşmemeli. Sorunun AB’de ve Türkiye’de tartışılmasını savunuyoruz” diyen Albayrak,Hollanda parlamentosuna da getirilen ‘soykırım’ın inkârını suç sayan yasa tasarısına karşı olumsuz oy kullanacaklarını aktardı.

Yorumlar kapatıldı.