İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa savcılığa soyunmakla kendini rezil ediyor

Fransa’nın Ermeni soykırımını inkârı suç saymasını öngören tasarı, sadece kurnaz vekillerin Fransa’daki Ermenilerden oy toplamasına yarayacak

Yves ThrÈard

Sosyalistlerin yasa tasarısının bugün parlamentoda onaylanması sonucunda Fransa’da Ermeni soykırımının inkârının cezalandırılması, yanlıştan da öte çok büyük bir hata olur. Ermeni davasını kabul etsek de bu görüşteyiz. Şimdiye dek ne Fransa’da, ne Avrupa’da ne de Ermenistan’da böyle bir talebi ısrarla dile getiren bir hareket oldu. Sosyalist grup başkanı Jean-Marc Ayrault’nun “Ortak geçmişimiz için faydalı” demekle neyi kastettiğini de anlayamadık. Hangi ortak tarih? Osmanlı İmparatorluğu’nun parçası olmayan Fransa, 1915 katliamlarına da karışmadı. En fazla katliamdan kaçan çok sayıda kişiyi ülkeye kabul etmiştir.

Oysa son günlerde vekillere defalarca sağduyulu uyarılarda bulunuldu. Her ne kadar Cumhurbaşkanı Jacques Chirac Erivan ziyaretinden beri Ankara’dan soykırımı tanımasını istese de, sosyalistlerin yasa tasarısını yararsız bir ‘polemik’ diye nitelemekten kaçınmadı. Tasarı bunun da ötesinde fırsatçı bir nitelik taşıyor; zira amaç, seçimlere birkaç ay kala Fransa’da 500 bin civarında olduğu tahmin edilen Ermeni cemaatinin oylarını kazanmak.

Gelelim Türkiye’deki Ermenilere. Konunun asıl muhatabı ve hapis cezası nedeniyle susmaya mahkûm bu azınlığın görüşüne güya çok önem veriyoruz. Bu cemaat de Fransızların girişimini ‘aptallık’ olarak görüyor. Cemaatin önde gelen aydınlarından biri “Türkiye’de ifade özgürlüğünü yasaklayanlarla Fransa’da bu teklifi verenler aynı zihniyette” gerçeğinin altını çiziyor.

Ermeni soykırımını kabul etmek bir şey, ki ülkemiz bunu 2001’de resmen yaptı; inkârını cezalandırmak başka şey. Kaldı ki soykırım inkârı Fransa’da, her ne pahasına olursa olsun cezalandırılması için yasa gerektirecek kadar sık yaşanmıyor. Zaten tarihe ilişkin anma yasaları, reklama susamış kinci insanları hiçbir zaman frenleyemez. Vekillerimizin kurnazlığını kullanması gereken çok daha acil bir sürü konu var. Ermenilerin yaşadığı zulümlerin siyasi amaçlarla kullanılması yersiz olmakla kalmayıp, ters tepecektir.

Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkanlara şunu diyelim: Bu tartışma Türkiye’nin AB’ye girme isteğini yok etmeyecek. Şu da girmesini isteyenlere: Bir ülkeyi reform yapmaya ve demokratikleşmeye, düşmanca sinyallerle teşvik edemezsiniz. İnsan haklarını savunan, halklar arası diyaloğa önem veren Fransa, kendini barış ve uygarlık değerlerinin mesajlarını iletmeye adadıkça büyür. Sözde evrensel bir tarihi olayda savcılığa soyunarak, şu anda kendini rezil ediyor. (Başyazı, 12 Ekim 2006)

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=201368&tarih=13/10/2006

Yorumlar kapatıldı.