İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Yasa geçerse Fransa Türkiye’yi kaybeder’

Ankara’dan Paris’e sert çıkış. Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın 12 Ekim’de ‘Ermeni soykırımını inkarı’ suç sayan tasarıyı Ulusal Meclis’inden geçirmesi durumunda Paris ile ilişkilerin kopma noktasına geleceği uyarısında bulundu.

Bakanlık sözcüsü Namık Tan, haftalık basın toplantısında Paris’e sert mesaj gönderdi: “Fransa, Türkiye’yi kaybedecektir. Bizim endişemiz büyük.” Tasarının gündeme getirilmesinin ciddi huzursuzluğa sebep olduğunu vurgulayan Tan, “Ermeni konusu geçmişte ilişkilerimizi ciddi şekilde zehirlemiştir. Gelecek dönemde ilişkilere çok ağır darbe indirecektir. Türk halkı bu gelişmeyi hasmane bir davranış olarak algılayacaktır. Tasarı geçerse Fransa ifade özgürlüğünü ortadan kaldıracaktır.” diye konuştu. Türkiye ile Fransa arasında ciddi bir ticari ortaklığın olduğunu hatırlatan sözcü Tan, tasarının geçmesiyle yılların emeğinin bir celsede silineceğine dikkat çekti.

Türkiye’nin yasanın geçmemesi için ciddi girişimleri olduğunu anlatan Tan bunları şöyle özetledi: 4 Ekim 2006’da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a mektup gönderdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de iş yapan Fransız işadamlarıyla görüşecek. Erdoğan, Fransa Başbakanı Philippe Douste Blazy ile telefonla görüşecek. Meclis Dışişleri Komisyonu heyeti, Fransa’ya giderek endişelerini dile getirdi. Paris Büyükelçiliği, Fransa’da resmi makamlarla temasa geçti. Yaklaşan seçimler dolayısıyla tasarının geçme ihtimalinin yüksek olması Ankara kadar, Türkiye’de yatırım yapan Fransız şirketlerini de endişelendiriyor. Dış Ticaret Bakanlığı, tasarı mayıs ayında görüşülmeden önce bütün milletvekillerine tasarının geçmesinin Fransa için doğuracağı ekonomik risklere ilişkin bir bilgi notu göndermişti.

Bahtiyar Küçük, Ankara

Yorumlar kapatıldı.