İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rehn: 301. madde TCK’dan çıkarılmalı

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, “TCK’nın 301. maddesinin değiştirilmesi ya da tamamen yasadan çıkarılması gerektiğini” söyledi.

AA

Güncelleme: 20:56 TSİ 04 Ekim 2006 Çarşamba
ANKARA – Rehn’in, TBMM AB Uyum ve Dışişleri Komisyonu üyeleriyle görüşmesinde, ifade özgürlüğü gündeme geldi. Alınan bilgiye göre, 301. maddenin değiştirilmesi veya yasadan çıkarılması gerektiğini ifade eden Rehn, bu alanda yapılacak düzenlemelerin, ifade özgürlüğü açısından son derece önemli olduğunu belirtti.

Türkiye’de bununla ilgili yaklaşık 70 dava açıldığını anımsatan Rehn, “Bu davalar olumlu sonuçlansa bile, hiç açılmamalı” dedi. AB Uyum Komisyonu Başkanı, AK Parti Düzce Milletvekili Yaşar Yakış da Türkiye’nin müzakere sürecinde olduğunu, Müzakere Çerçeve Belgesi’ndeki bazı konuların, Türkiye’den hemen beklenilmemesi gerektiğini kaydetti.

TURŞULUK SALATALIĞIN BOYU

Yakış, “tarımla ilgili, turşuluk salatalığın boyu konuşulurken, Türkiye’nin önüne ifade özgürlüğünün getirildiğini; bunların ayrı ayrı konular olduğunu” söyledi. Böyle bir durumu kamuoyuna anlatmalarının zor olduğunu vurgulayan Yakış, “Eğitim ve bilim başlıklarını bitirdik, bunları konuşalım” dedi. Bunun üzerine Rehn de “salatalığın boyunun kendisini ilgilendirmediğini, bunun, tarımcıların işi olduğunu” belirtti.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İLE İLGİLİ RAPORLAR

İfade özgürlüğünün AB’nin temel kriteri olduğuna işaret eden Rehn, bu konunun, “ifade özgürlüğü sorununu çözmeyen bir ülkenin her zaman karşısına çıkacağını” kaydetti.

“AB ülkelerinde ifade özgürlüğü ile ilgili raporlar 1 sayfadan oluşurken, Türkiye’nin 9 sayfadan oluştuğunu” söyleyen Rehn, “bu durum Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak bakan ülkeleri bile rahatsız ediyorsa, Türkiye’nin bunu düşünmesi gerektiğini” söyledi.

Hrant Dink davasına da işaret eden Rehn, “Niye bu davalar açılıyor?” sorusunu yöneltti.

Yakış ise Fransa’da gündeme gelen, sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifini anımsatarak, bunun çifte standart olup olmadığını sordu. Rehn, soruyu yanıtsız bıraktı.

9. UYUM PAKETİ

Rehn’in, 9. AB Uyum Paketi’nin hangi aşamada olduğunu sorması üzerine Yakış, Genel Kurul gündeminde bulunduğunu bildirdi.

Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun çıkmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Rehn, Vakıflar Yasa Tasarısı hakkında da bilgi istedi.

Yakış, tasarının Adalet Komisyonu’nda kabul edildiğini; Genel Kurul gündeminde olduğunu dile getirdi. Azınlıkların eğitim hakkı üzerinde duran Rehn, kiliselere legal statü verilmesi konusunun bu düzenlemeye eklenip eklenmeyeceğini ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun durumunu sordu.

Rehn, Kıbrıs konusuna da değinerek, Finlandiya’nın AB dönem başkanlığında Kıbrıs konusunun emin ellerde olduğunu; Finlandiya’nın bu konuda ciddi şekilde çalıştığını belirtti.

REHN’E TEPKİ

Rehn’in toplantıya geç gelmesi ve Devlet Bakanı Ali Babacan ile randevusu nedeniyle, görüşmede sadece AK Parti İstanbul Milletvekili İnci Özdemir soru sorabildi. Özdemir, AB’de, terör örgütü PKK’nın, AB terör örgütleri listesinde yer almasına itiraz edildiğini anımsatarak, bunun kabulünün büyük sıkıntı yaratacağını söyledi ve AB’nin tavrını sordu.

Rehn, bu konuda detaylı bilgisi olmadığını ancak inceleyeceğini; terörün kendileri için de önem taşıdığını kaydetti. Komisyon üyesi CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur ise toplantı çıkışında yaptığı açıklamada, Rehn’e tepki gösterdi. Erbatur, randevu saati olan 09.45’de komisyonda bulunduklarını, Rehn’in ise görüşmeye geç geldiğini, bu nedenle görüşmenin planlanandan daha kısa sürdüğünü söyledi.

Yorumlar kapatıldı.