İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRİK HAZRETLERİ TÜRKİYE VE ALMANYA BAŞBAKANLARIYLA GÖRÜŞTÜ

Patrik II. Mesrob Hazretleri, 6 Ekim 2006, Cuma, İstanbul’un kurtuluş gününde İstanbul Valiliği’ndeki resmi kabule katılamadı, çünkü başka ruhani liderlere de son anda faksla giden davetiye Ermeni Patrikliği’ne ulaşmamıştı.

Patrik Hazretleri, saat 11:00’de Ermenice Radyo Oluşturma Kurulu (RADOK) üyeleri Av. Sebuh Aslangil, Av. Şake Yalçın, Dt. Tateos Babek ve Harutyun Özer’i kabul etti. RADOK adına Kasım ayında bir kahvaltı düzenlenmesine karar verildi.

Patrik Hazretleri saat 11:30’da Karadeniz Ekonomik İşbirliği Organizasyonu nezdinde Ermenistan Cumhuriyeti temsilcisi Garen Mirzoyan’ı kabul etti. Görüşmede Türkiye-Ermenistan ikili ilişkileri değerlendirildi.

Patrik Hazretleri aynı gün saat 14:30’da Dolmabahçe Sarayı’ndaki Başbakanlık ofisine giderek, diğer ruhani önderlerle birlikte, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü. İstanbul Rum Ortodoks Patriği I. Bartholomeos Hazretleri, Türkiye Musevileri Ruhani Önderi Hahambaşı İshak Haleva ve İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı görüşmede hazır bulundular.

Gerek Başbakan Erdoğan, gerek Başbakan Merkel dinlerarası diyalog konusunda birer konuşma yaptıktan sonra, İstanbul Müftüsü, Rum Ortodoks Patriği, Ermeni Patriği ve Hahambaşı Haleva birer konuşma yaparak dinlerarası diyalog konusunda görüşlerini açıkladılar. Patrik II. Mesrob Hazretleri, Türkiye’de halk bazında bir yaşam diyaloğunun zaten var olduğunu, birçok İstanbullu’nun mahallelerde Musevi, Hristiyan ve Müslüman komşularla ve bayram bolluğu içinde yaşadığını belirterek, Hükümet’in dini konulara ve azınlık cemaatlerine yaklaşımlarında duyarlı olduğunu söyledi. Ruhani liderlerin başbakanlarla görüşmeleri saat 16:30’a kadar sürdü.

İki başbakan daha sonra bir basın toplantısı düzenleyerek medeniyetlerin işbirliği konusunun dünyanın gündeminde olduğundan, barışın da bu yoldan geçtiğinden söz ettiler.

Patrik Hazretleri, aynı gün, iftar vaktinde, diğer ruhani önderlerle birlikte, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş’ın iftar davetine katıldı. İftardaki onur konuğu Başbakan Recep Tayip Erdoğan’dı. Sırasıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birer konuşma yaptılar.

Yorumlar kapatıldı.