İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HAGOP AYVAZ’I KAYBETTİK

Eski “Kulis” Dergisinin başyazarı Hagop Ayvaz’ı geçen hafta sonu kaybettik. Hagop Ayvaz, 5 Ekim 2006, Perşembe, saat 15:30’da Feriköy Srpots Vartanants Ermeni Kilisesi’nde Rahip Tatul Anuşyan’ın yönettiği uğurlama töreniyle ebediyete uğurlandı. Patrik II. Mesrob Hazretlerinin gönderdiği taziye mesajı kilisede okundu.


Biyografi


Hagop Ayvaz, 1911 yılında İstanbul’un Yenikapı semtinde doğdu. Ayakkabıcı Garabed Ayvaz ve Hripsime Mayısoğlu çiftinin oğlu idi. Daha sekiz yaşındayken babasını kaybetti. İlkokul eğitimini Topkapı Levon Vartuhyan okulunda aldı, eğitimini Esayan okulunda devam ettirdi. Dönemin tanınmış eğiticilerinden Bartevyan, Panosyan, Sultanyan, Gurdikyan efendilerin ve Pıdeyan kızkardeşlerin himayesinde çok iyi bir eğitim aldı. Orta öğrenimini tamamladıktan sonra ticaret hayatına atıldı ve babası gibi ayakkabıcılık yapmaya başladı. Öğrencilik yıllarında Harutyun Samurkaş adındaki genç bir iş arkadaşı sayesinde Krikor Hagopyan önderliğinde Narlıkapı’da gösteriler düzenleyen Şark Tiyatrosu grubuyla tanıştı.


1929 yılında bir operette ilk rölünü üstlendi. İkinci olarak sahneye Şark Tiyatrosu ile çıktı. Daha sonra Boğos Şavarş Karakaş’ın tiyatro grubuna katıldı. Bu dönemde meslek hayatında da değişiklik yaparak Sirkeci’de bir komisyoncunun yanında 1936 yılına kadar çalıştı. Arşaluys Balayan’la tanıştı ve 1937 yılında evlendi, Ayvaz iki çocuk ve dört torun sahibi oldu.

1937 yılında askerlik görevini yerine getirirken dahi tiyatroculuk ruhunu hayata geçirmesini bildi. Kendi tiyatro grubunu kurdu. 1950 yılında Esayan Okulundan Yetişenler Derneği’nin sahnesinde birçok tiyatro oyunu sergiledi. Aynı tarihten itibaren İstanbul Ermeni basınında etkin bir rol oynamaya başladı ve hayatının son gününe kadar bu misyonunu başarıyla sürdürdü.

1946 yılında Kulis Sanat Dergisi’ni kurdu ve bu dergi 50 yıl boyunca aralıksız olarak Ayvaz’ın çabalarıyla ayakta kaldı.

1997’de Türkiye Yazarlar Birliği, Hagop Ayvaz’ın çalışmalarını takdir ederek kendisine “Basın Hizmet” madalyası verdi. Ayvazyan aynı zamanda Şişli Mezarlığı’nda bulunan aydınların mezarlarının restorasyon çalışmalarına da katkıda bulundu.


Kulis Dergisi bazen iki hafta aralıklarla, bazen de aylık olarak yayınlanmaktaydı ve özellikle Türk, Ermeni, Diaspora ve yabancı tiyatro ve sinema sanatı ustaları ile yapılan röportajları okurların dikkatine sunmaktaydı. Aynı dergide “Lutzika Dudu” karakteri ile imzalanmış güldüren mizahi makaleler daha sonra Aras Yayınları’nın çabalarıyla yayımlandı. 2003 yılının Haziran ayında bu makaleler kitap halinde ikinci kez yayımlandı.

Hagop Ayvazyan son yıllarında tiyatro hayatındaki anıları bölümler halinde yayımlandı.

Yorumlar kapatıldı.