İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa güvence vermedi

Sabetay Varol/CNN TÜRK/Paris

Hafta başından beri Paris’te temaslarda bulunan Türk Parlamento heyeti 12 ekimde Fransız Ulusal Meclisi’nde görüşülerek oylanacak ‘Ermeni Soykırımı’nın inkarıyla ilgili yasa teklifi konusunda her hangi bir güvence alamadan Türkiye’ye döndü.

Heyet üyeleri Fransa Ulusal Meclisi Başkanı Jean Louis Debre, Sosyalist milletvekili eski bakan Jack Lang ve AB ile ilişkiler komisyonu başkanı Pierre Lequiller ile görüştü.

Tümü yasa teklifine karşı olduklarını ifade eden bu yetkililer dışında, teklifin sahibi olan Sosyalist Parti yöneticilerinin TBMM heyeti ile görüşmeye yanaşmadığı ifade edildi.

Meclis başkanı Debre, mensubu olduğu iktidar partisi UMP (Halk Hareketi İçin Birlik) üyelerinin önemli bir bölümünün teklifi desteklemediğini ancak, oturuma katılarak karşı oy vermeye cesaret edeceklerin sayısının yüksek olmayacağını tahmin ettiğini kaydetti.

Türk heyet üyeleri, teklifin yasalaşması halinde bunun sadece Türkiye ve Fransa’ya zarar vermekle kalmayacağını son derece kötü ekonomik koşullarda bulunan Ermenistan’ı da olumsuz etkileyeceğini belirttiler, Türkiye’de kaçak çalışan 70 bin dolayında Ermenistan vatandaşının geri gönderilmesinin gündeme gelebileceğini sözlerine eklediler.

TBMM heyetinde AKP milletvekilleri Mehmet Dülger, Yaşar Yakış ve Musa Sıvacıoğlu ile CHP milletvekilleri Şükrü Elekdağ ve Onur Öymen yer alıyordu.

Teklif ‘Ermeni soykırımı’nın inkarına 1 yıla kadar hapis, 40 bin euro para cezası öngörüyor.

Yasa teklifi 12 ekimde oylanacak

Sosyalist Parti tarafından gündeme getirilen ve ‘soykırım’ın inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifi, 12 ekimde Meclis Genel Kurulu’nda oylanacak.

Teklifin yasalaşabilmesi için senatodan da geçmesi gerekiyor.

Meclis’teki oylamada teklifin rahatça kabul edilebileceğini belirten siyasi gözlemciler, hükümetin teklifin senato gündemine gelmesine izin vermeyeceğini kaydediyor.

Chirac’dan Türkiye’ye ‘Ermeni’ mesajı

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, 30 eylülde iki günlük resmi ziyaret için gittiği Ermenistan’ın başkenti Erivan’da ‘Ermeni soykırımı’ anıtını ziyaret etmiş ve ‘Türkiye’nin geçmişteki hatalarını kabul etmesi gerektiğini’ söylemişti.

Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Fransa lideri, bir gazetecinin, “Türkiye AB’ye girmek için soykırımı kabul etmeli mi?” sorusu üzerine, “her ülke, kendi gelişmişlik seviyesiyle paralel olarak, geçmişte yaşanan trajedileriyle ve hatalarıyla yüzleşmelidir” demişti.

Jacques Chirac, 2004 yılında yaptığı bir açıklamada da, Türkiye’nin AB’ye girmesi için Ermeni soykırımını kabul etmesi gerektiğini söylemişti.

Yorumlar kapatıldı.