İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chirac’a cevap

Zeynel LÜLE / BRÜKSEL

“Türkiye’nin AB üyeliği için Ermeni soykırımını tanıması gerekir” diyen Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’a, AB Komisyonu’ndan yanıt geldi. Komisyonun Belçikalı üyesi Louis Michel, “Türkiye’ye yeni siyasi kriterler getirilemez” dedi. Türkiye’nin ilerleme raporuna oy verecek üyelerden biri olan Michel, “Oyun esnasında kuralları değiştirmek isteyenler var” dedi.

AB Komisyonu üyesi ve Belçika’nın eski Dışişleri Bakanı Louis Michel, Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili Türkiye’ye yapılan baskıya şiddetle karşı çıktı ve “AB üyeliği için Türkiye’ye yeni siyasi kriterler getirilemez” dedi. Belçika’da 8 Ekim’de yapılacak seçimler öncesinde Türkleri ziyaret eden Michel, “Türkiye’nin AB için önemi çok büyüktür. Bunun için enerji hatlarının kesiştiği yere bakmak yeterli” dedi.

Brüksel Merkez’de, liberal eğilimli Yenilikçi Hareket (MR) partisinin adayı Avukat Jacques Oberwoits’in seçim bürosunu ziyaret eden ve burada Türklerle buluşan AB Komisyonu üyesi Michel, Türk seçmenleri Oberwoits’ya oy vermeye davet etti. Türkiye’yi “soykırımı tanımaya çağıran” partisi MR’den farklı bir çizgiye sahip olan Jaques Oberwoits da, soykırım iddiaları ile ilgili olarak siyasilerin “tarihi konulara” müdahale etmemelerini isteyerek, “bırakalım konuyu tarihçiler tartışsın” dedi.

MR partisi üç ay önce, sözde soykırımı inkarın suç sayılmasını öngören bir yasa tasarısını Senato’ya sunmuştu. Seçimden sonra tasarının gündeme gelmesi bekleniyor.

PARTİM YANLIŞ ÇİZGİDE

Oberwoits’nın, bir süre önce seçim bölgesinde kurduğu ve Türklerin sorunlarını götürebilecekleri “Rue Marie Christine” sokağındaki büroyu ziyaret eden AB Temsilcisi, MR kökenli olmasına rağmen partisinin bu konuda yanlış çizgide olduğunu kaydetti. AB’nin 8 Kasım’da yayınlayacağı ilerleme raporuna onay verecek üyelerden biri olan Louis Michel, Türkiye için “oyun esnasında oyunun kurallarını değiştirmek isteyenlerin” olduğunu söyledi. Michel Türkiye’nin AB’ye ihtiyacı olduğunu, ancak AB’nin Türkiye’ye “daha fazla ihtiyacı” bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bölgedeki sorunlara bakın. Irak, Ortadoğu, İran’da yaşanan krize bir göz atın. Göreceksiniz ki Türkiye buralarda hep anahtar ülke konumdadır. Bunun için enerji hatlarının kesiştiği yere bir bakmak yeterli. Avrupa Parlamentosu’nda sanki Türkiye yarın üye olacakmış gibi tutum içinde olan milletvekilleri var. Türkiye’nin üyeliği zaman alacak ve bu ülkeye zaman tanımak lazım” dedi.

Yorumlar kapatıldı.