İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

5 Ekim´de Beş İfade Özgürlüğü Davası

Gazeteci Çalışlar ve “Hürriyet” yazı işleri müdürü Tatlıcan, “Latife Hanım” kitabıyla ilgili röportajdan; “Radikal” muhabiri Saymaz bir haberinden, yayıncı Zarakolu iki kitaptan, Tempo muhabirleri röportajdan, Evrensel Yayınevi bir kitaptan yargılanıyor.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

04/10/2006 Erol ÖNDEROĞLU

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – 36 yıllık gazeteci İpek Çalışlar ve “Hürriyet” gazetesi yazı işleri Müdürü Necdet Tatlıcan Doğan Yayınları’nca yayımlanan “Latife Hanım” kitabıyla ilgili yayımlanan bir röportaj nedeniyle yarın (5 Ekim) Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacaklar.

Çalışlar, 4 Haziran 2006 tarihli röportajında, yeni yayımlanan kitabında Latife Hanım’ın kardeşi Vecihe Hanım’a dayanarak Atatürk’e dair bir anekdot aktarmıştı.

Yazar Çalışlar ve gazeteci Tatlıcan’ın, 1951 tarihli “Atatürk’ü Koruma Kanunu” uyarınca 4,5 yıl hapisleri isteniyor. Çalışlar, mazereti dolayısıyla yarınki duruşmaya katılmayacak.

Gazeteci Saymaz “işkence” iddiasından yargıda

Yarın, çocuğa işkence yapıldığı iddiasına yer veren “Radikal” gazetesi muhabiri İsmail Saymaz da, aynı mahkemede Basın Kanunu’na muhalefetten yargılanacak.

Gazeteci, “11 Yaşındaki Çocuğa İşkence İddiası” başlığıyla yayımlanan haberinden “yargıyı etkilemek” iddiasıyla suçlanıyor.

Yayıncı Zarakolu için 13,5 yıl hapis isteniyor

Belge Yayınları’nın sahibi ve gazeteci Ragıp Zarakolu’nun, Prof. Dr. Dora Sakayan’ın “Bir Ermeni Doktorun Yaşadıkları-Garabet Haçeryan’ın İzmir Güncesi” ve George Jerjian’ın “Gerçek Bizi Özgür Kılacak” kitaplarını yayımladığı için yargılanmasına da yarın devam edilecek.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen iki davadan Zarakolu’nun 13,5 yıl hapsi isteniyor.

Tempo’nun röportajı da mahkemelik

5 Ekim günü, “Ben o Kimliği Yırtarım” diyen Diyarbakır KÜRD-DER sözcüsü ve Haklar ve Özgürlükler Partisi’nin (Hak-Par) eski genel başkan yardımcısı İbrahim Güçlü, Güçlü ile röportaj gerçekleştiren haftalık “Tempo” dergisi muhabiri Enis Mazhar Tayman ve röportajı yayımlayan sorumlu yazı işleri müdürü Neval Barlas’ın da hakim karşısına çıkacağı gün olacak.

Ancak Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi Savcısı Ömer Karaçal’ın mütalaası doğrultusunda eser sahibi belli olduğu için sorumlu müdür Barlas’tan sorgu almaktan vazgeçildi. Bu nedenle, Barlas açısından davanın düşmesi bekleniyor.

Derginin 2 Aralık 2005 tarihli nüshasında yer verilen röportaj nedeniyle iki haberci ve Güçlü, “Türklüğü ve Cumhuriyetin aşağılandığı” ve “halkın kanunlara uymamaya tahrik edildiği” iddialarıyla yargılanacaklar.

Yayıncıya dava düşebilir, yazar yargılanabilir

Son olarak Evrensel Basım Yayın sorumlusu Songül Özkan da, yazar Ahmet Kahraman’ın kaleme aldığı “Kürt İsyanları” başlıklı kitap nedeniyle mahkemeye çıkacak.

Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 25 Mayıs’ta devam eden yargılamada, Özkan’ın, “yazarı belli olan kitaptan dolayı sorumlu olamayacağına” dair daha önce verdiği ifadeden hareketle, yayıncıdan aidiyet belgesi getirmesini istemişti. Bu durumda Songül’ün yargılamadan muaf olması, kitabın yazarına dava açılması söz konusu olabilir. (EÖ/TK)

Yorumlar kapatıldı.