İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türkiye soykırımı kabul etmeli’

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da ‘Ermeni soykırım anıtı’nı ziyaret etti. Chirac, Türkiye’nin AB’ye girebilmesi için Ermeni soykırımı iddialarını kabul etmesi gerektiğini iddia etti.

NTV-MSNBC VE AJANSLAR
Güncelleme: 15:03 TSİ 01 Ekim 2006 Pazar

ERİVAN – ‘Ermeni soykırım anıtı’na çelenk koyan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, daha sonra soykırım müzesini gezdi. Fransa Cumhurbaşkanı’na, bu ziyaretinde bazı bakanlar ve işadamları da eşlik ediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Erivan’da düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, “Türkiye AB’ye üye olmak için Ermeni soykırımını tanımak zorunda mı?” şeklindeki sorusuna, “Dürüstçe söylemem gerekirse, evet tanımalı” yanıtını verdi.

Chirac, “Yanlışlarını ve dramlarını kabul eden her ülke büyür. Almanya’nın Yahudi soykırımını tanıyarak itibarını yitirdiği söylenebilir mi? Almanya büyümüştür” dedi.
Fransa’yla yeni Ermeni krizi kapıda

Chirac, Fransa’nın Ermeni soykırımı iddialarını tanıdığını bir kez daha hatırlatmak istediğini belirterek, Fransa’nın bu sözde soykırımı yasayla resmen kabul ettiğini de kaydetti. Chirac, “Bu yasa, her türlü ayrımcılık, nefret ve ırkla ilgili şiddet kışkırtmasını kınamaktadır” şeklinde konuştu.

29 Ocak 2001 tarihinden bu yana Ermeni soykırımı iddialarını yasal olarak resmen tanıyan Fransa, 12 Ekim’de Ermeni soykırım iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısını yeniden tartışıp oylamaya hazırlanıyor.

Chirac’la düzenlediği ortak basın toplantısında Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan da, Türkiye’nin AB sürecinde, ülkesinin çıkarlarının da görüşülmesini istedi.

Koçaryan, ülkesinin Türkiye’nin muhtemel AB üyeliği konusunda bir tehlike görmediğini belirtti. Ermenistan Cumhurbaşkanı ayrıca, serbest dolaşım ve açık sınırlara izin veren bir komşusunun bulunmasının Ermenistan’ın çıkarına olduğunu da kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.