İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’yla yeni Ermeni krizi kapıda

Fransa’da, ana muhalefetteki Sosyalist Parti, 12 Ekim’de meclis genel kurulunda kendisine ayrılan gündem maddelerine ‘Ermeni soykırımı’ iddialarını inkarın suç sayılmasına ilişkin yasa tasarısını da ekledi.

NTV-MSNBC
Güncelleme: 12:58 TSİ 30 Eylül 2006 Cumartesi

PARİS – Sosyalist Parti, bu yıl Nisan ayında Meclis’e sunduğu bir yasa teklifinde ‘Ermeni soykırımını’ inkarın Fransız Ceza Kanunu’nun Yahudi soykırımını inkarı cezalandıran maddesi kapsamında işlem görmesini ve ‘soykırımı’ inkar edenlerin 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezasına mahkum edilmelerini önermişti.

Teklif, Meclis’in 18 Mayıs tarihli oturumunda ele alınmış, ancak gerek Türkiye’den ve Fransız iş dünyasından gelen tepkiler gerekse zaman yetersizliği nedeniyle konunun incelenmesi ve yasa teklifinin oylanması ileri bir tarihe bırakılmıştı.

Fransa’da iktidardaki merkez sağ UMP partisine mensup bir grup parlamenter de geçen Haziran ayında yeni bir girişim başlatmış ve partinin Meclis grup başkanını konuyu özel bir oturumla Meclis gündemine taşımasını istemişlerdi.

Konunun 12 Ekim tarihinde tartışılıp oylanması halinde kabul görme olasılığının oldukça yüksek olduğu belirtiliyor.

Buna karşılık teklifin yasalaşması için Senato’dan geçmesi ve cumhurbaşkanı tarafından da imzalanması gerekiyor.

Öte yandan 2007 yılında hem cumhurbaşkanlığı hem de parlamento seçimlerine hazırlanan Fransa’da hiçbir siyasi partinin inkar yasasına karşı tavır alması da beklenmiyor.

Bugüne kadar bu konuda sessiz kalmayı yeğleyen Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac da dün Fransa’daki Ermeni diasporasının yayın organlarından olan ‘Ermenistan Haberleri’ dergisine yaptığı açıklamada Türkiye’nin ‘Ermeni soykırımı konusunda bellek çalışması yapma kapasitesine güvendiğini’ dile getirmişti.

ANKARA HAREKETE GEÇTİ

“Ermeni soykırımı” iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısının Fransız meclisinde 12 Ekim’de oylanması olasılığı Ankara’yı harekete geçirdi.

Türkiye’nin soykırım iddialarıyla ilgili görüşleri Fransa Dışişleri Bakanlığı’na, siyasi parti liderlerine ve kanaat önderlerine bir kez daha aktarılıyor.

Ankara, Fransa’yla ilişkilerine önem verdiği ve bu ilişkilerin zarar görmesini istemediği mesajını iletiyor.

Tasarının kabul edilmesinin, Türkiye’nin “Ermeni soykırımı” iddialarıyla ilgili görüşünü değiştirmeyeceği de vurgulanıyor.

Türkiye, Ermenistan’a, iddiaları araştırmak üzere ortak tarih komisyonu oluşturma önerisinde bulunmuştu.

Diplomatik kaynaklar, Fransa’ya da bu komisyona katılmasının önerildiğini, ancak tasarının kabulü halinde bunun sözkonusu olamayacağını belirtiyorlar.

‘Ermeni soykırımı’ 29 Ocak 2001 tarihinden bu yana Fransa’da yasal olarak resmen tanınıyor.

Yorumlar kapatıldı.