İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni belgeseline yasak

Sözde Ermeni soykırımını anlatan Köpeklerden Nefret Ederim adlı filmin İstanbul’daki gösteriminden vazgeçildi.

Sözde Ermeni soykırımını anlatan Köpeklerden nefret ederim adlı film İstanbul’da düzenlenen Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nden çıkarıldı. Festival yönetimi yönetmenlerin can güvenliğinden endişeli.

İstanbul’da Belgesel Sinemacılar Birliği’nce düzenlenen Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nde, 1915 olaylarından kurtulan Garbis Hagopyan adlı bir Ermeninin iddialarına dayanılarak çekilen İsveç yapımı Köpeklerden Nefret Ederim adlı film programdan kaldırıldı. Filmin iki yönetmeninden Ermeni Suzanne Khardalian filminin gösterimden kaldırıldığını festivalin başladığı dün sabah öğrendiklerini belirterek, kendilerine Kültür Bakanlığı’nın komiteye baskı yapmasının gerekçe gösterildiğini söyledi ve şöyle dedi: Sabah bir e-mail ile bilgilendirildik. Daha sonra festival komitesinden Nurdan Arca, ortağım Pea Holmquist’i aradı. Filmin festival programından çıkarıldığını bildirdi. Ayrıca, hala festivale yönetmenler olarak davetli olduğumuzu ancak can güvenliğimizi garanti edemeyeceklerini söyledi. Gece boyunca süren tartışmalar sonrası festival komitesinin, filmi festival sponsoru olan Kültür Bakanlığı’nın baskısına dayanamayarak geri çekme kararı aldığını aktardı. Anladığımız kadarıyla İsveç filminin çıkarılmasının nedeni Hollanda’da üç Türk doğumlu adayın listeden çıkarılması. Biz de komiteye protesto mektubu yolladık.

BAKANLIK YALANLADI

Sözde Ermeni soykırımını anlatan belgeselin programdan kaldırılmasıyla ilgili olarak Festival Komitesi Üyesi Nurdan Arca ve diğer yetkililer cevap vermedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ise, festivalde gösterilecek filmleri seçme yetkilerinin olmadığını belirterek, Biz sadece Atatürk Kültür Merkezi’ni festival boyunca tahsis ettik. Bunun, dışında festivalle ilgili bir ilgimiz yoktur dedi. Bakanlığa göre, filmlerle ilgili kararı veren adres, Belgesel Sinemacılar Birliği. İsveçli yönetmenler Pea Holmquist ve Suzanne Khardalian tarafından 2005 yılında çekilen belgesel Fransa’da yaşayan Garbis Hagopyan’ın anlatımlarına dayanıyor. 1915 yılında olaylar başladığında 9 yaşında olan Hagopyan, Anadolu’da yaşadığı köyünün Türk askerleri tarafından basıldığını söylüyor. Erkek ve kadınların birbirlerinden ayrıldığını, bu sırada babasının kurşuna dizildiğini iddia eden Hagopyan, babasının cesedinin köpekler tarafından yenmek istendiğini aktarıyor.

Sadık GÜLEÇ/SABAH

Yorumlar kapatıldı.