İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chirac: Soykırım AB şartı

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Ermenistan ziyareti sırasında Türkiye’ye gözdağı verdi:.

1- İlk kez “soykırım” kelimesini kullandı. Hem de üç kez…

2- “Türkiye AB’ye girebilmek için soykırımı tanımalı” dedi.

3- “Almanya soykırımı tanıdı, büyüdü” deyip Nazi benzetmesi yaptı.

Chirac tutturdu: Soykırımı tanıyın!

Ermenistan’a resmi bir ziyaret yapan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, ilk kez “soykırım” ifadesini kullanarak, Türkiye’nin Ermeni soykırımını tanıması gerektiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaskanı Jacques Chirac Ermenistan ziyareti sırasında ilk kez “Ermeni soykırımı” ifadesini kullandı. Hatta sadece bu kelimeyi kullanmakla kalmadı, daha da ileri giderek, “Türkiye soykırımı tanımalıdır. Almanya tanıdı ve küçülmedi, tam tersine büyüdü” dedi. Ermenistan’ın başkenti Erivan’a resmi ziyaret yapan ilk batılı devlet başkanı olan Chirac, cuma günü başlayan gezisinin ikinci gününde bir basın toplantısı düzenledi. Kendisine yöneltilen “Türkiye Avrupa Birliği’ne girmek için 1915 olaylarını soykırım olarak tanımalı” mi, sorusuna “Evet, samimiyetle söyleyeyim ki, ben buna inaniyorum” yanıtını verdi. Bütün ülkelerin geçmişteki hatalarını kabullenerek büyüdüğünü söyleyen Chirac Türkiye’nin tarihinden, geleneğinden ilham alabileceğini, bunun hümanist bir kültür olduğunu sözlerine ekledi.

AVRUPA RUHU BARIŞTIR

Chirac şöyle devam etti: “Osmanlı İmparatorluğu tarafindan Ermeniler’e yapılan soykırıma gelince, Avrupa; uzlaşma, barış, saygı ve başkalarına karşı yeni bir açılım demektir. Bu süreç uzun ve güç de olsa ben Türkiye’nin uzun vadede bu hafıza çalışmasını yapacağına inanıyorum. Avrupa’nın kuruluş ruhuna uygun davranacağına inanıyorum.” Cumhurbaskani Chirac, “AvrupaBirliği yolunda ilerleyen Türkiye’ye Ermenistan sınırını açması yönünde ısrar edilmesi gerekmez mi” şeklindeki bir soruya verdiği yanıtta ise Türk tezini kısmen savundu. “Ermeni Cumhuriyeti” adlı gazeteye bir röportaj veren Chirac, “Türk yetkililere birkaç kez sınırı açmaları gerektiğini söyledim. Ama Dağlik Karabağ sorunun çözümüyle bu konu arasında çok kuvvetli bir ilişki var. Bu konuda sağlanacak bir ilerleme sınır sorunu konusunda da belirleyici olacaktır” dedi. Chirac daha sonra Erivan’da Ermenistan Cumhurbaskanı Robert Koçaryan’la “Fransa Meydanı”nın açılışını yaptı ve Tsitsernakaberd soykırım anıtını ziyaret ederek çiçek bıraktı. Ermenistan Cumhurbaşkanı Koçaryan’la Ermeni asıllı Fransız şarkıcı Charles Aznavur’un gece vereceği bir konsere katılacak olan Chirac, Fransa’da 14 Temmuz’a kadar sürecek “Ermeni yılı”nı da başlatmış olacak.

İLK KEZ KULLANDI

Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, bu güne kadar “soykırım” kelimesini telaffuz etmemeye özen göstermişti. Chirac’a bu soru ilk kez üç yıl önce sorulduğunda; “Biz bir yasayla bu trajediyi tanıdık. Bundan sonra bu konu Ermenistan’la Türkiye’yi ilgilendirir” demişti.

‘Almanlar soykırımı tanıdı ve büyüdü’

Erivan’a resmi ziyarette bulunan ilk Batılı lider olan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, konuşması sırasında Nazi Almanyası döneminde gerçekleşen Yahudi soykırımı ve sözde Ermeni soykırımı arasında da bağlantı kurdu. Chirac, “Almanlar tarihle ve hatalarıyla yüzleşerek küçülmedi tam aksine büyüdü. Türkler de artık bu hafıza oyununu oynayıp gerçeklerle yüzleşmeliler. Avrupa ruhu bunu gerektirir” dedi.

Yorumlar kapatıldı.