İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Soykırım´ı reddeden 3 Türk adaylıktan çıkarıldı

Hollanda’da 22 kasımda yapılacak erken genel seçimler öncesinde Ermeni diasporasının başlattığı kampanyanın sonucunda iki ayrı partinin listelerinde yer alan toplam üç Türk kökenli aday listelerden çıkarıldı.

Türk kökenli milletvekili adayları Erdinç Saçan (Sosyal Demokrat İşçi Partisi-PVDA), Ayhan Tonca ve Osman Elmacı’nın (Hristiyan Demokrat Parti-CDA) Ermeni iddialarını kabul etmedikleri için listelerden çıkarıldı.

İşçi Partisi Genel Başkanı Van Hutten, ülkedeki Türk toplumunun en çok destek verdiği ve seçimlerden birinci parti konumunda çıkması beklenen Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nden Erdinç Saçan’ın listeden çıkarıldığını açıkladı.

Van Hutten, “zor bir karardı. Ancak, partimizin bu konudaki tavrında belirsizlik olamaz. Saçan’ın bu desteği açıkça verememesi nedeniyle parti yönetimi olarak başka bir seçenek göremiyoruz” dedi.

Saçan ise, karara tepki göstererek fikir özgürlüğü olan bir ülkede böyle bir olayın yaşanmasından üzüntü duyduğunu belirtti.

2003 yılında Brabant eyalet yönetimine seçilen Saçan, İşçi Partisi tarafından 22 kasımda yapılacak erken seçimlere ilişkin taslak listede 53’üncü sırada yer alıyordu.

İki Türk aday daha gitti

Erdinç Saçan’ın İşçi Partisi aday listesinden çıkarılmasının ardından akşam saatlerinde toplanan Başbakan Jan Peter Balkenende’nin mensubu olduğu Hristiyan Demokrat Parti yönetimi de Türk adaylar Ayhan Tonca ve Osman Elmacı’nın listeden çıkarılmasını kararlaştırdı.

Parti, adaylardan yazılı bir açıklama almış ve bu açıklama, 2004 yılı aralık ayında parlamentoda benimsenen, soykırım iddialarıyla ilgili tavsiye kararına dayandırılmıştı.

Parti listelerinden atılan üç Türk kökenli aday da daha önce basına ve kamuoyuna yansıyan açıklamalarında, Ermeni iddialarının asılsız olduğunu belirtmiş, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlıların Ermenilere soykırım uyguladığı iddialarının kabul edilemeyeceğini dile getirmişlerdi.

Bir hafta önce Ermeni lobisi Hollanda’da, Ermeni iddialarını reddeden adayların seçim listesine alınmamasını istemişti.

Ermeni lobisinin geçtiğimiz hafta Hristiyan Demokrat Parti yönetimine gönderdiği, Türk adayların soykırım iddiaları konusunda Türkiye’nin politikasına yakın durduklarını öne süren mektubuyla başlayan ve Hollanda basının da büyük destek verdiği karalama kampanyası başlatılmıştı.

Tavsiye kararı

22 kasımda yapılacak erken genel seçimlerde, Türk adayları listelerinden çıkaran partiler, Hollanda’nın resmi olarak ‘Ermeni soykırımı’nı tanıdığını savunuyor ve bunu, 21 aralık 2004 tarihinde parlamentoda Hristiyan Birlik Partisi tarafından verilen ve bütün siyasi partilerin desteği ile benimsenen tavsiye kararına dayandırıyor.

Hollanda’nın, 2004’ün ikinci yarısında yaptığı AB dönem başkanlığının değerlendirildiği ve yılın son genel kurul toplantısında, Meclis’te üç üye ile temsil edilen Hristiyan Birlik Partisi, “Türkiye ile AB’ye üyelik sürecinde bundan böyle yapılacak görüşmelerde hükümet, Türkiye’nin Ermeni soykırımını kabul etmesini sürekli ve ısrarla gündeme getirmesini ister” şeklinde bir önerge vermişti.

Hükümetin itiraz etmediği bu önerge, bütün partilerin desteği ile benimsenmiş, genel kurulda hazır bulunan beş Türk kökenli üye de önergeye evet oyu kullanmıştı.

Türk adayların Ermeni iddialarını kabul etmeye yanaşmadıkları gerekçesiyle iki partinin üç Türk adayı listeden çıkarması, dikkatleri diğer adaylara çevirdi.

Erdinç Saçan’ın çıkarıldığı Sosyal Demokrat İsçi Partisi’nin listesinde ikinci sıradaki Nebahat Albayrak’tan sonra üç aday daha yer alıyor.

Bu adaylar, 48’inci sıradaki Keklik Yücel, 61’inci sıradaki Ali Saraç ve 76’ncı sıradaki Huri Şahin. Hristiyan Demokrat Parti’de ise 19’uncu sırada Coşkun Çörüz bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.