İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ruhban Okulu’ endişesi, AK Parti’ye geri adım attırdı

Geçen hafta görüşülmeye başlanan Özel Öğretim Kurumları Yasa Tasarısı tartışmalara yol açtı. CHP, ‘Ruhban Okulu açılmak isteniyor’ diye tepki gösterdi. Benzer eleştirilerin AK Partili milletvekillerinden de gelmesi üzerine, hü-kümet yeni bir önerge ile tasarıyı düzenleme kararı aldı.

Dokuzuncu Avrupa Birliği’ne Uyum Paketi’ni, ekim ayına yetiştirmek için Meclis’i olağanüstü toplayan hükümet, beklemediği bir muhalefetle karşılaştı. Paketi yetiştirmesi zorlaşan iktidarın imdadına Avrupa Parlamentosu yetişti. İlerleme Raporu’nun 8 Kasım’a ertelenmesiyle rahat bir nefes alındı. Tartışmaların odağındaki Vakıflar Yasa Tasarısı önümüzdeki haftaya bırakıldı. ‘Ruhban Okulu açılıyor’ tepkilerine maruz kalınan Özel Öğretim Kurumları tasarısında ise geri adım atılıyor. ‘Türk vatandaşı olmayanlara azınlık okullarında okuyabilme imkanı’ getiren önerge, bugünkü görüşmelerde yeni bir önergeyle geri çekilecek.

Yeni yasama yılına gergin başlayan TBMM, tartışmalı konuları görüşmeyi bu hafta da sürdürecek. Özel Öğretim Kurumları tasarısında ‘Özel okullardaki öğrencilere yıllık bin YTL yardım’ maddesini çeken hükümet, tasarıya eklenen ‘azınlık tanımı’ ve ‘azınlık okulları’yla ilgili iki konuda da geri adım atıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’un geçen hafta Genel Kurul’da verdiği önergeyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların azınlık okullarında okumalarına imkan tanınırken, tanımlar bölümündeki ‘Rum, Ermeni ve Musevi azınlıklar’ ifadesi, ‘gayrimüslim azınlıklar’ olarak değiştirilmişti. Muhalefetin yanı sıra AK Parti’den de itirazların yükselmesi üzerine tasarı yeni bir önergeyle eski haline getirilecek.

AK Parti’nin düzenlemedeki rötuşlarına rağmen, CHP tasarıya yönelik muhalefetini sürdürüyor. Tasarının kanunlaşmasıyla devlet okullarına darbe vurulacağını savunan anamuhalefet, azınlık okullarına tanınan yeni haklara da karşı. Bugünkü görüşmelerde sert muhalefetini sürdürecek olan CHP’nin diğer bir itirazı da Genel Kurul’un bugün toplanmasına yönelik. Grup Başkan Vekili Haluk Koç, Meclis’in olağanüstü toplantı nedeniyle cuma gününden sonra cumartesi günü görüşmelere devam etmesi gerektiğini savundu. Genel Kurul’un bugün toplanması için yeni bir olağanüstü toplantı çağrısı yapılması gerektiğini savunan Koç, TBMM Danışma Kurulu toplantısında ‘usul tartışması’ yapacaklarını belirtti.

Meclis’in bu haftaki mesaisinde Vakıflar Kanunu Tasarısı önemli bir yer kaplıyor. Adalet Komisyonu’nda görüşülecek olan tasarı, muhalefet partilerince Lozan Antlaşması’nın delinmesi olarak yorumlanıyor. AK Parti’nin itirazların sürmesi durumunda bu tasarıda da bazı rötuşlar yapabileceği belirtiliyor. Genel Kurul’un yarınki gündeminde Köşk’ten veto yiyen Ombudsmanlık Yasası var. Perşembe günü ise geçen hafta görüşülemeyen Tohumculuk Tasarısı gündeme gelecek. Bu tasarıdaki 40 madde için 2’şer önerge hazırlayan CHP, 80 milletvekili aracılığıyla 5’er dakika konuşarak hükümete yüklenmeyi hedefliyor.

26.09.2006

Fatih Atik

Ankara

Yorumlar kapatıldı.