İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İranlı kız seçilseydi kahrolurdum

Ece Dizdar, İngiltere’de bir tiyatro topluluğunun, Louis de Bernieres’nin ‘Kanatsız Kuşlar’ adlı romanından tiyatroya uyarladığı oyuna kadın başrol oyuncusu seçildi. Dizdar, Milli Mücadele dönemini anlatan oyunda başrolü aldığı için çok gururlu.

Babasının görevi nedeniyle her yıl başka bir ülkeye, başka bir şehre taşındığı için yurtdışında yaşamaya alışkın olan Ece Dizdar, oyunculuğa 12-15 yaş arasında Brüksel’de aldığı müzikal oyunculuğuyla adım attı… Gölcük Denizaltı Filosu komodoru olan babası ve annesini 17 Ağustos depreminde kaybettikten sonra başladı onun hikayesi… Ailesini kaybettikten sonra Marmara Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler eğitimine başladı ve İstanbul’da yaşama kararı aldı. Bu arada Devlet Tiyatroları’nda sözleşmeli oyuncu kadrosuna kabul oldu, birkaç dizi ve reklamda rol aldı, çocuk müzikallerinde oynadı… Ne var ki sonra kendini Londra’da buldu… Kafelerde çalıştı, çocuk baktı ama sonunda İngiltere’deki 21 sanat akademisinden ikisini kazanan tek Türk olarak kariyerinin en önemli adımlarını attı…

ANA KADIN KARAKTERİ OYNAYACAK

Henüz 25 yaşında olan Dizdar, şimdi ünlü Fransız yazar Louis de Bernieres’nin ‘Kanatsız Kuşlar’ adlı romanının tiyatro uyarlamasında kadın başrol olarak yer alacak. ‘Eastern Angels Theatre Company’ adlı bir tiyatro topluluğunun ekim sonunda sahneye koyacağı oyun, Türkiye’de geçiyor ve Milli Mücadele yıllarını ele alıyor. Dizdar, Türk olmasının seçilmesinde etkisi olmadığını söylüyor ve ekliyor: “Tüm enerjimi bu oyuna verdim. Keşke oyun Türkiye’de de sahnelense!”

* Louis de Bernieres’in yeni romanı, İngiltere’de tiyatro oyununa uyarlandı ve siz de oyunda rol alacaksınız. Nasıl dahil oldunuz kadroya? ‘Birds Without Wings’ (Kanatsız Kuşlar), İngiltere’de bestseller listesinden düşmedi aylarca. ‘Eastern Angels Theatre Company’ adlı bir tiyatro topluluğu da bunun üzerine kitabı oyun haline getirdi. Tiyatro, cast ajanslarına oyuncu aradıklarını duyurdu. Ve seçmeler başladı. Üç aşamalı seçmelerin sonunda oyuncu kadrosuna seçildim.

* Oyunda nasıl bir rol canlandıracaksınız? Kitap, Türkiye’de geçiyor ve Milli Mücadele dönemini anlatıyor. Hikayede 24 karakter var, hepsinin de kendi öyküsü var. Kitap, hem Atatürk’ün yaşadığı tüm serüveni A’dan Z’ye anlatıyor; hem de Fethiye yöresinde yaşayan Türkler ve Yunanlılar’ın öykülerini ele alıyor. Benim canlandıracağım karakter Yunanlı bir kız, ismi Philothei. Yunanlı ama Fethiye’de yaşadıkları için hepsi aynı dili konuşuyor; Türkçe… Oyun, 1920’lerden önce Philothei 8 yaşındayken başlıyor; nüfus mübadelesi döneminde sona eriyor.

* Philothei ne kadar önemli bir karakter? Herkesin bir öyküsü olduğu için, her karakter tek tek ele alınıyor. Ama kadın roller arasında en çok bu kız ön planda. Ana kadın karakter yani…

* Bir İngiliz tiyatrosu, Fransız bir yazarın kitabını oyun haline getiriyor, hikaye ise Milli Mücadele dönemi… Sizce Türk olmanız ne kadar etkiliydi başrolü kapmanızda? Bence olmadı etkisi, çünkü çok kişi girdi seçmelere. Türk gibi de görünmüyorum. Benim yerime bir İranlı ya da Iraklı oynatabilir, Yunanlı ya da bir İtalyan seçebilirlerdi. Çünkü Türkçe değil, İngilizce konuşulacak. Ama biliyorlardı Türk olduğumu. Kitabı henüz okumadığımı ama Milli Mücadele dönemini tüm detaylarıyla bildiğimi, bu hikayenin beni hep etkilediğini anlattım. Kültürü bilmem, benim için de onlar için de avantaj olabilirdi. ‘Kitabı oku, gel’ dediler. Sonra beş saatlik bir çalışmaya aldılar. Bir hafta sonra haberi aldım. Zaten rolü çok istemiştim.

* Neden sizi seçtiklerini açıkladılar mı? Hayır ama seçmelerde sona iki kişi kalmışız. Biraz çelişkide kaldılar çünkü bu karakterin efsanevi bir güzelliği olması gerekiyordu. Peçe olayı Ege’de bu kız yüzünden çıkıyor hikayede. Kız 13 yaşına geldiği zaman babasına ‘kapatsın biraz yüzünü’ deniyor. Yani böyle bir kızı seçmek bayağı bir zamanlarını aldı. (Gülüyor) Elemelerde benimle sona kalan İranlı kız ya benden güzel ben daha iyi oyuncuyum; ya da tam tersi… İkisinden biri ama farketmez, rolü ben aldım. (Gülüyor)

* Oyun dünya turnesine çıkacak mı, yoksa sadece İngiltere’de mi sahnelenecek? İngiltere genelinde 2.5 ay boyunca turne yapılacak. Londra’nın kuzeydoğusunda Ipswich’de başlayacak, diğer kentlere gidecek. Bir de uluslararası oyunların gösterildiği ‘London Gate House’ sahnesinde gösterilecek.

* Oyunun Türkiye’de sahnelenmesini sizin için çok daha büyük bir anlam taşırdı herhalde. Önermeyi düşünüyor musunuz? Keşke tiyatro festivaline gelsek mayıs ayında İstanbul’a! Ama bunu önermek haddime değil. Biraz samimi olursak belki laf arasında söylerim…

‘DEĞERİ BİLİNİR Mİ BİLMİYORUM’

* İngiltere gibi bir ülkede önemli bir oyunda yabancı uyruklu oyunculara yer vermelerinin bir takım kuralları var mı? Şöyle ki; İngiltere’de 21 tane büyük akademi var. Bu akademilerden mezun olmayanı adamdan saymıyorlar oyuncu olarak. Özellikle de tiyatroda. Bu akademilerden mezun olmuş ve bu oyuncu havuzunda gezen dört Türk oyuncu var. İkisi erkek, bir kız oyuncu bir de ben varım.

* Türkiye’ye geri döndüğünüzde, bu oyun kariyeriniz için ne kadar önemli bir referans olur? Türkiye’de değeri bilinir mi? Zannetmiyorum… Belki tiyatro çevresinde önemle karşılanacaktır. Burada çok güvendiğim Tilbe Saran ve Cüneyt Türel isimler sürekli Londra’ya gelir, beni takip ederler. Mesela onlar eminim ‘bravo’ diyecek!

SEZEN BAŞARAN GÜNAYDIN

Yorumlar kapatıldı.