İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sokmayın şu bunak Papa’yı Türkiye’ye!

Telefon, elektronik posta ve belgegeçer yoluyla gazetemize tepkilerini ileten vatandaşlar, 28 Kasım’da gelmesi beklenen Papa için AKP’yi şöyle uyardı: Sesimize kulak verin ve bu küstahı yurdumuza sokmayın…

Gül, “Aman gel” diye yalvarıyor

FRANSIZ gazetesi, Fener papazı Bartholomeos’a dayanarak verdiği haberde, Dışişleri Bakanı Gül’ün Papa’ya mektup göndererek, Türkiye’ye yapacağı ziyareti iptal etmemesini istediğini yazdı.

Topraklarımıza
ayak basmasın

Vatandaşlar İslam’a yaptığı çirkin saldırıyla Müslümanlar’ın büyük tepkisine neden olan Papa’nın Türkiye’ye sokulmamasını istiyor

Papa’nın İslam’a, Peygamber’e, Müslümanlar’a ve Türk milletine çirkin saldırılarda bulunduğunu söyleyen Hakların Korunması ve Hukuki Araştırmalar Derneği (Hukuk-Der) Genel Başkanı Av. Fikret Karabekmez,16. Benediktus hakkında “Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince yargılanması ve Türkiye’ye geldiğinde tutuklanması” talebiyle Adalet Bakanlığına suç duyurusunda bulundu. Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Cumhurbaşkanı Sezer’e gönderdiği mektupta, Papa’nın, Türkiye’ye gelmesinin Türkiye ve dünyadaki tepkileri daha da artıracağını belirterek, ziyaretin iptal edilmesi ya da ertelenmesini isterken, vatandaşlar 28 Kasım-1 Aralık 2006 tarihleri arasında öngörülen Türkiye ziyaretine karşı olduklarını dile getirdiler. Papa krizi İngiliz basınında geniş şekilde yeraldı. The Guardian, gelişmeleri manşetine çekerken Papa’nın özrünü öne çıkardı. Financial Times, İslam dünyasından gelen ilk açıklamaların, özrün kısmen kabul gördüğüne işaret ettiğini yazdı. Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, farklı dinlere mensup insanlar arasında gerginliklerin tırmandırılmaması gerektiğini söyledi. Papa 16. Benedict’in İslam’a hakaret edilen konuşmasıyla ilgili olarak bir soruyu cevalandıran Chirac, “Gerginlikleri arttırmayalım” dedi.

Gül’den Papa’ya ‘Gel’ mektubu

Vatikan’a mektup gönderen Abdullah Gül’ün,
Papa’dan Türkiye ziyaretinin ertelenmemesini iptal edilmemesini istediği öne sürüldü

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün Pazar günü Papa 16’ncı Benedikt’e bir mektup göndererek Türkiye ziyaretini ertelememesini veya iptal etmemesini istediği belirtildi. Ziyareti hazırlamak üzere Vatikan’ın, dinsel törenlerden sorumlu Başpiskopos Piero Marini’yi ilk etapta, bir Vatikan heyetinin de gelecek hafta Türkiye’ye göndereceği bildiriliyor. Le Figaro, Rum Fener Patriği Bartolomeos’a dayanarak Vatikan ile İslam dünyası arasında yaşanan kriz devam ederken bazı rahatlatıcı gelişmelerin olduğunu belirtti. Gazete Papa’nın 28 Kasım-1 Aralık 2006 tarihleri arasında öngörülen ziyaretinin gerçekleşmesini isteğini dile getirdiği kaydedildi. Gül’ün Vatikan’a gönderdiği mektupta Papa’dan Türkiye ziyaretinin “ertelenmemesi veya iptal edilmemesini” istediği bildirildi.

Milliyetçiler tepkili

Türk yetkililerinin Papa’yı çok iyi ağırlayacaklarını belirten Fener Rum Patriği Bartholomeos, “Kuşkusuz ki bazı milliyetçiler ve fanatik Müslümanlar, bu ziyarete karşı çıkacak ancak halkın çoğu sorun yaratmayacak” diye konuştu. Patrik, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun Papa’ya yönelik eleştirilerini “duygusal” olarak nitelendirirken, Le Figaro gazetesi, “16. Benedikt’in ziyareti Patrikhaneye soluk aldıracak” yorumunda bulundu.

Bardakoğlu ziyarete soğuk!

Papa’nın Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile nasıl görüşeceği konusu da sorun oldu. İtalyan Corriere Del la Sera gazetesine göre, görüşmenin nasıl ve nerede yapılacağı hâlâ belli değil. Vatikan, görüşmenin Ankara’daki büyükelçilik binasında yapılmasını istiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ise, elçilik binasının yanlış mekan olduğunu savunuyor, dini görüşme olacaksa, kendi makamlarında yapılmasını istiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı’nı öneriyor.

Patrikhane işbirlikçi

Yüksel MUTLU

Patrik Paşa Erenerol, Türk Ortodoks Patrikhanesi’nin kuruluşunun 84. yılı nedeniyle yaptığı konuşmada, İslam’a ve Türklere dil uzatan Papa’ya ders verdi. Türkçe yapılan ayinin ardından Erenerol şunları söyledi: “Bu kutsal çatı altında huzur içinde toplanıp dua edebiliyorsak, bunu 84 yıl önce büyük fedakarlıklarla bizlerin bu vatana sahip olabilmemizi sağlayan yüce Atatürk’e ve onunla birlikte olan büyüklerimize borçluyuz. Hepsinin ruhu şad olsun! Vatanın her köşesi işgal altındayken, düşmanla işbirliği yapmakta sakınca görmeyen içerideki hainler, Türk Milletini yeryüzünden silmek için harekete geçmişlerdir. İstanbul’daki Rum Patrikhanesi Yunanistan ile ortak işbirliğinde bulunmuştur. Türk Ortodoks Kilisesi Basın sözcüsü Sevgi Erenerol da yapmış olduğu açıklamada Türkiye’ye karşı uygulanan siyasi baskılara dikkat çekerek Papanın küresel güçler tarafından kullanıldığını belirterek ’Amaçları yeni bir Hıristiyan-İslam çatışması yaratmaktır. Hoşgörü bunun neresinde?” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Yorumlar kapatıldı.