İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünyanın gözü 301 davasında

Gazeteci-yazar Elif Şafak hakkında, ‘Türklüğü ve Cumhuriyeti aşağıladığı’ iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması, bugün Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. ‘Baba ve Piç’ romanında Türklüğü ve Cumhuriyet’i aşağıladığı öne sürülen Şafak, doğum yaptığı hastanede yaptığı açıklamada, davayı ‘Elif Şafak davası’ olarak görmediğini ifade etti. Şafak, ‘Bu, ifade özgürlüğü davası. 301 davalarının tek tek şahsileştirilmemesinden yanayım’ dedi. Elif Şafak, 301. maddenin değiştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, ‘Bu madde, insanları susturmak üzere kullanılan bir madde. Cezanız ertelenebiliyor ama aynı konuda 5 yıl boyunca yazmamanız şartıyla. İnsanları sansürlemenin, susturmanın bir aracı olarak kullanılıyor. 301. madde, Türkiye’nin geleceğini gölgeleyen bir madde’ diye konuştu. Şafak, duruşmaya katılıp katılmayacağına, doktoruyla birlikte karar vereceklerini sözlerine ekledi.

USA TODAY YAZDI

ABD’nin önde gelen gazetelerinden USA Today, ‘Elif Şafak hakkındaki suçlamalar, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üye olma isteği konusunda soru işaretleri yaratıyor’ yorumunu yaptı. Gazete, ABD’nin, kilit coğrafi ve siyasi konumunda olan laik ve demokratik bir Müslüman ülkesini güçlendirmek için Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefini desteklediğine dikkat çekti.

——————————————————————————–

ÜNİVERSİTESİNDEN GÜL’E MEKTUP

ELİF Şafak’ın hocalık yaptığı, ABD’deki Arizona Üniversitesi Ortadoğu Etüdleri Merkezi Direktörü Anne Betteridge de, üniversite yetkililerinin, Şafak’a açılan davayı protesto amacıyla Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Washington’daki Türk Büyükelçisi Nabi Şensoy’a mektuplar gönderdiklerini söyledi.

——————————————————————————–

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ KAYGISINI İLETTİ

ABD’nİn Ankara Büyükelçiliği Elif Şafak duruşmasını yakından izliyor. Büyükelçilik Sözcüsü Kathryn Schalow, ‘Türk yetkilileri nezdinde ifade özgürlüğü konularına ilişkin kaygılarımızı dile getirdik’ dedi. Davayı, ifade özgürlüğünü teşvik eden uluslararası PEN örgütü de izleyecek.

——————————————————————————–

Mahkeme önünde sıkı güvenlik

İstanbul Valisi Muammer Güler, Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek davayla ilgili olarak gerekli güvenlik önlemlerinin alındığını bildirdi: ‘Herhangi bir olumsuzluk yaratmak veya kişilerin hak ve özgürlüklerini engellemeye çalışmak, kanunun öngörmediği tepkilerde bulunmak isteyenlere elbette fırsat verilmeyecektir.”

Bülent ŞANLIKAN

Yorumlar kapatıldı.