İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kudüs´ün 130 yılı fotoğraflarda yaşıyor

Kudüslüler geçmişi fotoğraflarda buluyor. Kutsal kentin karmaşa ve acı dolu tarihi 73 yaşındaki Ermeni fotoğrafçı Ishkanian’ın 130 yıllık arşivinde canlanıyor

REUTERS – KUDÜS – Kudüs’ün eski şehrinde Al-Khanka Sokağı, 36 numaradaki siyah beyaz fotoğraflar Kudüs şehrinin yaşadığı 130 yılı anlatıyor. 73 yaşındaki Ermeni fotoğrafçı Varouj Ishkanian’ın stüdyosu, Kudüs’ün Osmanlı döneminden başlayıp, İngiliz ve Ürdün himayesine, İsrail’in kuruluşundan savaşa kadar uzanan dönemi anlatan duygu dolu fotoğraflarla dolu. 1900’lerde Tevrat’ı inceleyen yaşlı Aşkenazi Yahudilerine ya da 1917’de kutsal şehrin girişinde duran İngiliz general Edmund Allenby’e ait fotoğraflar, din, politika ve kaosla geçen yüzyılları ifade ediyor. Ishkanian’a göre “Her fotoğraf 1000 sözcükten fazlasını taşıyor.” Ishkanian’ın arşivinde neler yok ki; Osmanlı döneminden göğsü açık Çingeneler, Osmanlı otoriteleri tarafından 1905’te idam edilen hırsız ve Ishkanian’ın favorilerinden olan 1885’te çekilmiş Celile Denizi’ndeki Arap balıkçılar…

Fotoğraf her şeyi anlatıyor

Ermeni Ishkanian, fotoğrafçılık dünyasına 1940’ların ortalarında, büyükbabası Kirkor’a, yardım ederek girmiş. 1948 savaşında her gün dışarı çıkıp fotoğraf çekmiş. Ishkanian’ın stüdyosundaki fotoğrafları, dünyanın en karışık bölümü olan Ortadoğu’da, toplum, gelenekler ve coğrafyanın zamanla nasıl değiştiğini gösteriyor. 1900’lerin başından bir fotoğrafta Yahudi kadın ve erkekler, Ağlama Duvarı’nda beraber dua ederken, şimdi ayrı bölümlerde dua ediyorlar. Aynı dönemden bir başka resimde, duvara yakın bir bölgede Faslı Araplara ait evler görünürken, şimdi orada boş bir alan var. Ishkanian, politikaya girmemeye çalışıyor ve ekliyor “Fotoğraflar her şeyi anlatıyor.” Fotoğrafçı, günlerini koleksiyonun kopyalarını satarak geçiriyor.

Yorumlar kapatıldı.