İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tezkere karşıtlarına Osmanlı’yı hatırlattı: 500 yıllık tecrübe ilham kaynağımız

Başbakan Tayyip Erdoğan, Lübnan’a asker tezkeresiyle ilgili eleştirilere 3 kıtada 500 yıl hüküm süren Osmanlı Devleti’yle cevap verdi.

Erdoğan, üç kıtanın kesişme noktasında bulunan Türkiye’nin kendisini Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu’daki gerginliklerden soyutlamasının mümkün olmadığını ifade ederken, tarihin yüklediği sorumluluklara dikkat çekti. Osmanlıların çok geniş bir coğrafyada 5 asır istikrar sağladığını ifade eden Başbakan, “Asırlar süren bu büyük tecrübe bugünün çatışmalarla kararan dünyası için önemli bir örnek, önemli bir ilham kaynağıdır. Bu ilhama herkesten çok Türk bilim adamı ve gençlerinin ihtiyacı vardır.” dedi.

43 ülkeden 310 bilim adamının katılımı ile gerçekleşen 15. Türk Tarih Kongresi Anadolu Oteli’nde dün başladı. 5 gün sürecek kongrenin açılışına Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Beşir Atalay, bilim adamları ve çok sayıda davetli katıldı. Türk Tarih Kurumu’nun (TTK) ev sahipliğini yaptığı kongrede konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin bulunduğu konuma işaret etti. Türk milletinin tarihi somluluklarından asla kaçmaması gerektiğini, güvenliğine yönelen tehditlere karşı gerekli tedbirleri alması gerektiğini bildirdi. Aksi takdirde ne kendi menfaatlerini koruyabileceğini ne de insanlığın geleceğine katkı yapabileceğini anlattı. Başbakan Erdoğan, Osmanlı’dan modern Türkiye’ye geçiş sürecinde eli kalem tutanların bir kısmının kendi kimliğine, değerlerine yabancılaştığını da vurguladı. İşi redd-i mirasa kadar götürenlerin bile çıktığına dikkat çeken Erdoğan, tarihi yanlış okumanın ülkeye maliyetinin büyük olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin dünya ile rekabet etmesi için “eve dönen adamlara” ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Erdoğan, “Çünkü bunu başarmak tarihine, kültürüne, değerlerine sahip çıkacak aydınlarla mümkün olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasında tarihi objektif kriterlerle araştırmanın önemine de değindi. Siyasi nedenlerde yapılan karalamalara tepki gösteren Başbakan, buna Ermeni soykırımı iddiasını örnek verdi. Başbakan, ortak bir tarih komisyonu kurulması talebini Ermenistan’a ilettiğini; ancak olumlu bir cevap alamadığını bildirdi. Başbakan Erdoğan, tarihi belgelerin siyasi mülahazalardan uzak olarak araştırılmasının barışın sağlanmasında birinci derecede önemli olduğuna işaret etti.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu da kongrenin yerli ve yabancı bilim adamlarınca yoğun bir ilgi ile karşılaştığını söyledi. 750 bilim adamının bildiri sunmak için başvuruda bulunduğunu aktaran Halaçoğlu, ancak 310 bilim adamına yer verebildiklerini belirtti. Ankara, Zaman

Yorumlar kapatıldı.