İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’dan kültürler arası diyalog girişimi

Fransa, Batı ile İslam dünyası arasında son yıllarda yaşanan krizlerle derinleşen “anlaşmazlığın” giderilmesi için kültürler arası diyalog atölyesi düzenliyor.

İlki yarın Paris’te başlayacak olan “Avrupa-Akdeniz-Körfez Kültür Atölyesi” isimli toplantıların açılışını Cumhurbaşkanı Jacques Chirac yapacak. Açılış için bugün Paris’e gidecek olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Elysee Sarayı’nda bir konuşma yapacak. Projenin, ana amaçlarından birinin ‘medeniyetler çatışması’ tezlerine cevap vermek olduğunu bildiren Fransız Dışişleri Bakanlığı, girişimlerinin Türkiye ve İspanya önderliğinde yürütülen ‘medeniyetler ittifakı’ projesi doğrultusunda Türkiye ve İspanya’nın desteğiyle gerçekleştiğini belirtti. Bakanlık açıklamasında, Fransa’nın Doğu ile Batı arasındaki “kültürel kopma”nın yaşanmaması için işbirliği ve diyaloğun kültürel boyutuna büyük önem verdiği vurgulanarak, İslam dünyası ile Batı arasındaki “çatışma” ve “anlaşmazlığın” önlenmesi için iki medeniyetin “karşı karşıya” değil “yan yana” olmasını sağlayacak yakınlaşmanın sağlanması gerektiğine dikkat çekildi. Projenin yeni bir diplomatik süreç başlatmayı amaçlamadığını belirten Fransız Dışişleri, toplantıların Barselona Süreci’nde gerçekleştiğini açıkladı.

Üç gün sürecek olan toplantılara AB, Körfez, Türkiye ve Kuzey Afrika ülkelerinden 200’e yakın davetli katılacak. Toplantılarda düzenlenecek altı atölyede, tarih yazımcılığı, tarih kitaplarının yeniden gözden geçirilmesi, kültürler arası gerginliklerde medyanın rolü, dinler ve kültürler arası diyalog çalışmalarının sonuçları, eğitim, ırkçılık, antisemitizm ve İslamofobi ile mücadele konuları görüşülecek.

12.09.2006

Ali İhsan Aydın

Paris

Yorumlar kapatıldı.