İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransız savcı Ermeni davasının reddini istedi

Fransız savcı, Ermeni Davasını Savunma Derneği’nin Türkiye’nin Paris Başkonsolosu Aydın Sezgin aleyhinde yaptığı başvurunun reddedilmesini istedi.

Fransa’da Ermeni Davasını Savunma Derneği, Paris Başkonsolosluğu’nun resmi internet sitesinde Ermeni soykırımı iddialarına karşı çıkan metni gerekçe göstererek, daha önce Paris 17’nci Asli Hukuk Dairesi’ne başvurmuştu.

17’nci daire, geçtiğimiz yıl, yine Aydın Sezgin’in diplomatik dokunulmazlığını gerekçe göstererek başvuruyu reddetmişti.

Ermeni derneği, 17’nci dairenin ret kararına rağmen, bir üst mahkeme olan İstinaf Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Bugünkü duruşmada tarafların görüşlerini dinleyen Paris İstinaf Mahkemesi, başvuruyla ilgili kararını 11 ekimde verecek.

Bugünkü duruşmanın seyri

Yaklaşık üç saat süren duruşmanın ardından söz alan Fransız Başsavcı, Paris Başkonsolosu Sezgin’in ‘diplomatik dokunulmazlığını’ gerekçe göstererek, davanın reddedilmesini istedi.

Duruşmada Sezgin’in avukatları, diplomatik dokunulmazlık, ifade özgürlüğü, parlamentoların tarih yazamayacağı, başkonsolosun ülkesinin resmi tezlerini görev yaptığı ülkede özgür ve sınırsız biçimde dile getirebileceğini belirterek, başvurunun reddedilmesini istediler.

Ermeni derneğinin argümanları

Başvuruyu yapan Ermeni derneğinin avukatları ise, Fransa parlamentosunda 2001 yılında kabul edilen sözde Ermeni soykırımı yasasını, başkonsolosun vatandaşlarının haklarını savunmanın dışında diğer alanlarda siyasi görüş belirtemeyeceği ve bu yüzden diplomatik dokunulmazlığı olamayacağı gerekçelerini öne sürdüler.

Ermenilerin, dava açtığı diğer taraf Türkiye Başkonsolosluğu’nun resmi görüşlerine ev sahipliği yapan Fransız Telekom İnternet Sitesi avukatı da, ifade özgürlüğü, Paris Başkonsolosluğu’nun görüşlerinin yer aldığı internet sitesinde teknik olarak şikayete bağlı bölümlerin kaldırılmasının mümkün olmadığı görüşünü savundu ve başvurunun reddedilmesini istedi.

Paris Başkonsolosunun Fransız avukatları, Fransız kamuoyunda bir süre önce hakim olmaya başlayan ‘Parlamentolar tarih yazamaz, tarihi yazmak tarihçilerin işidir’ şeklinde aydınlar tarafından dile getirilen görüşlere de savunmalarında yer verdiler.

Diplomatik dokunulmazlık ve ifade özgürlüğü

Sezgin’in diplomatik dokunulmazlığına dikkati çeken Fransız avukatlar, diplomatik dokunulmazlık olmasa bile, sadece ifade özgürlüğü için bile bu davanın reddedilmesini istediler.

Ermeni tarafının avukatlarının ‘Ermeni soykırımının Avrupalı kurumlar tarafından kabul edildiğine’ ilişkin savunmasını yanıt veren Sezgin’in avukatları, başta Avrupa Parlamentosu olmak üzere diğer uluslararası kurumlarda bu konuda kabul edilen raporların bağlayıcı yönü olmadığını, bu raporların ne Fransa ne de uluslararası hukuk için içtihat teşkil etmediğini dile getirdiler.

Yorumlar kapatıldı.