İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRİK HAZRETLERİ FERİKÖY KİLİSESİNİ YENİDEN İBADETE AÇTI

Yurtdışından 14 saat süren uzun bir uçak yolculuğundan sonra, 1 Eylül 2006, Cuma, sabah saat 05:25’de dönen Patrik II. Mesrob Hazretleri, Samatya Kilisesi’nin açılışına riyaset ettikten sonra, aynı gün saat 17:30’da, ikinci bir açılışa riyaset ederek, bir süredir bakım, onarım ve boyama nedeniyle ibadete kapalı olan Feriköy Sırpots Vartanants Ermeni Kilisesi’ni de yeniden ibadete açtı.

Patrik Vekili Başepiskopos Şahan Sıvacıyan ve Ruhani Kurul Başkanı Başepiskopos Aram Ateşyan’ın, tüm rahip ve pederlerin, vakıf yöneticilerinin ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün, Başkan Yardımcısı Vazgen Barın’ın hazır bulundukları törenlere, Feriköylüler de büyük rağbet gösterdi.

Törenin başlangıç bölümünde, din görevlileriyle birlikte kilisenin giriş kapısına gelen Patrik Hazretleri, “Pats mez, Der” ilahisi söylenirken, kilisenin anahtarıyla üç kez kapıya vurdu. Kapı, coşkulu çan sesleriyle açılır açılmaz, Patrik Hazretleri, din görevlileri ve halk, “Zoğormutyan ko ızturn, patz mez, Der” ilahisiyle kiliseye girdiler.

Kısa bir duadan sonra horana çıkan Patrik Hazretleri, “Arakelo Ağavno” ilahisiyle getirilen Kutsal Surp Myuron yağıyla kilisenin merkez sunağını, yan sunaklarını, Surp Krikor Lusavoriç ile Surp Nigoğayos sunaklarını tek tek meshetti. Kilisenin vaftiz havuzunu ve kuzey şapelinin sunağını Başepiskopos Şahan Srpazan, güney şapelinin sunağını ise Başepiskopos Aram Srpazan meshettiler.

Sunaklar ibadete hazırlanırken, Patrik Hazretleri vaaz ederek şöyle konuştu: “Bu açılış töreninde ön saflarda biz din görevlileri görünmekle birlikte, bugün spotlar altında olması gereken kişi aslında Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül Beyefendi’dir. Göreve geldiği günden itibaren, cami, kilise, sinagog, cem evi arasında kesinlikle ayırımcılık gözetmeyen, Şişli bölgesindeki okullara da yardımını hiç esirgemeyen müstesna bir başkanımız var, Şişli beldesindeki halk bu hizmetleri ve hoşgörüsünü tabii ki görüyor ve kendisine daha bir sevgiyle bağlanıyor. Feriköy’deki cemaatim adına ben de Sayın Başkan’a samimi şükranlarımızı sunmak istiyorum. İstanbul eskiden beri ibadethaneleriyle ünlenen bayındır ve uygar bir kent olmuştur. Farklı dinlerden ibadethanelerin bir arada bulunabilmesi ise farklılıklara gösterilen saygı ve anlayışın, hoşgörünün bir göstergesidir. Sayın Başkan bu geleneğin canlı örneklerindendir. Aynı duyguları, Kültür Bakanlığı’nın restore ettirdiği Van Gölü Ağtamar Adası’nda bulunan Surp Haç Ermeni Kilisesi’ni ziyaret ettiğimizde de yaşadık. Bugün hem Samatya, hem de Feriköy kiliselerimizin yeniden ibadete açılışı cemaatimize çifte bir sevinç yaşatmaktadır. Bu kiliselerin bakımı, onarımı, küçük çapta da olsa restore edilmelerinin yanı sıra, bu ibadethanelerin içinde toplanacak olan cemaat üyelerinin ruhani coşkusu da önemlidir. Kilise, ruhani arınma, temizlik, Allah’la müşarekete geçme yeridir.”

Patrik Hazretleri, vaazından sonra akşam dualarına riyaset etti. “Surp Asdvadz” ilahisi okunurken, sunakların perdeleri açıldı.

Açılış töreninin ardından, son takdis duasından sonra, bir geçit düzenlenerek kiliseden çıkıldı. Patrik Hazretleri kiliseden çıkarken özellikle çocukları tek tek kutsadı.

Daha sonra, kilisenin Nazar Şirinoğlu Salonu’nda kilisenin yeniden ibadete açılışı nedeniyle, vakıf yöneticileri ve kadınlar kolu tarafından, Patrik Hazretlerinin de katıldığı bir akşam yemeği verildi.

Yorumlar kapatıldı.