İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BARIŞ TARAFTARI DİNLER VIII. DÜNYA KONFERANSININ ÜÇÜNCÜ GÜNÜ

Barış Taraftarı Dinler VIII. Dünya Konferansı toplantılarına 28 Ağustos 2006, Pazartesi sabahı devam edildi.

Patrik II. Mesrob Hazretleri, Westin Miyako Oteli’nde konaklayan diğer delegelerle birlikte, saat 07:30’da özel otobüslerle yarım saat uzaklıkta bulunan Kyoto Uluslararası Konferans Merkezi’ne geçti.

Saat 08:45’te başlayan 4. Genel Kurul’un ana teması “Sürdürülebilir Kalkınma yoluyla Güvenlik Paylaşımının Arttırılması” idi. Hindistan Şanti Aşram Vakfı’nın Direktörü Dr. Vinu Aram’in (A.B.D.) idare ettiği oturumda, sırasıyla Dünya Bankası Kalkınma Projesi’nde görevli Dr. Cathryn Marshall, Kosta Rika Toprağa Dönüş Vakfı Başkanı Beatriz Schulthess, Uganda Müftüsü Şeyh Şaban Mubaje, Bolivya Santa Cruz Başepiskoposu Kardinal Julio Terrazas, ve Norveç eski Başbakanı Kjell Magne Bonderik birer konuşma yaptılar.

Verilen kahve molasında sonra, saat 11:00’de üç ayrı salonda “Anlaşmazlıkların Aşılması”, “Barışın Tesisi” ve “Sürdürülebilir Kalkınma” konularında ayrı ayrı toplantılar yapılmaya devam edildi. Patrik Hazretleri ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu “Barış Öğretimi” (Peace Education) alt konulu toplantıya katıldılar.

Saat 11:30’dan itibaren, Barış Tesisi Komisyonu genel bir toplantı yaparak, Barış Taraftarı Dinler Konferansı’na sunulacak komisyon önergesini gözden geçirdiler.

Saat 12:40’taki öğle yemeğinden sonra, tüm delegeler 14:00’ten itibaren 3. Çalışma Toplantısı için bir araya geldiler. Rus asıllı Amerikalı Peder Leonid Kishkovsky’nin yönettiği çalışma toplantısında, kadın ve gençlik gruplarının önergeleri delegelerin oylarına sunularak kabul edildi. Daha sonra, Barış Taraftarı Dinlerin Dünya Konseyi’ni oluşturacak olan 44 kişiden müteşekkil Başkanlar Kurulu için aday belirleme çalışmaları başladı. Türkiye’den Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Ermenistan’dan ise Tüm Ermeniler Katolikosu II. Karekin Hazretleri’nin adları başkan adayları listesine dahil edildi. Kilikya Ermeni Katolikosu I. Aram Hazretleri ise “onursal başkan” adayları listesine alındı.

Saat 16:00’dan itibaren, Barış Taraftarı Dinlerin eylem planını belirlemek ve geliştirmek üzere dokuz ayrı çalışma grupları oluşturuldu.

Saat 18:00 ile 19:00 arası yenilen akşam yemeğini müteakiben, saat 19:00’dan itibaren Afrika, Asya ve Pasifik, Latin Amerika, Avrupa, Kuzey Amerika ve Ortadoğu bölgesel çalışma grupları kendi aralarında iletişim kanallarını açma ve dayanışma konusunda toplantılar yaptılar.

Pazartesi günkü programa, Türkiye’den Patrik II. Mesrob Hazretleri, ayrıca Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, aralarında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Paçacı’nın ve Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Doç. Dr. Ali Dere’nin bulunduğu dört kişilik bir heyetle katıldılar.

Ermeni Kilisesi’nden Tüm Ermeniler Katolikosluğu adına Avustralya ve Yeni Zelanda Başepiskoposu Ağan Balyozyan ile Karen Nazarian, Beyrut’taki Kilikya Ermeni Katolikosluğu adına ise Carla Khijoyan Pazartesi günkü toplantılara katıldılar.

Yorumlar kapatıldı.