İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BARIŞ TARAFTARI DİNLER VIII. DÜNYA KONFERANSI SONA ERDİ

Barış Taraftarı Dinler VIII. Dünya Konferansı‘nın son toplantıları 29 Ağustos 2006, Salı günü gerçekleşti.

Patrik II. Mesrob Hazretleri, Westin Miyako Oteli’nde konaklayan diğer delegelerle birlikte, saat 08:00’de özel otobüslerle yarım saat uzaklıkta bulunan Kyoto Uluslararası Konferans Merkezi’ne geçti.

Saat 09:00’da başlayan 4. Çalışma Toplantısı‘nda başkanlık ve onursal başkanlık aday listeleri gözden geçirildikten sonra, her iki liste de, liste halinde toplantıya katılanların onayına sunularak açık oylamayla kabul edildi. Böylece, Türkiye’den Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Ermenistan’dan ise Tüm Ermeniler Katolikosu II. Karekin Hazretleri, Barış Taraftarı Dinlerin elli kişilik Başkanlık Konseyi’ne girmiş oldular. Kilikya Ermeni Katolikosu I. Aram Hazretleri ise “onursal başkan” oldu.

Saat 11:00’den itibaren, 4. Genel Kurul, Kyoto Uluslararası Konferans Merkezi’nin Ana Salonu’nda toplandı. Nijerya’dan Abuja Başepiskoposu John Onaiyekan’ın yönettiği toplantıda, “Anlaşmazlıkların Aşılması”, “Barışın Tesisi” ve “Sürdürülebilir Kalkınma” Komisyonlarının Genel Kurul’a sundukları önergeler okundu. İsrail Hahambaşısı Yona Metzger, Filistin Şeriat Meclisi Başkanı Şeyh Şamami ve Kudüs Latin Patriği Mişel Sabah, İsrail-Filistin gerginliği konusunda birer konuşma yaptılar. Orta Doğu, Kuzey Kore ve Sri Lanka bölgelerindeki kanlı çatışmalar hakkında raporlar sunuldu. Barış Taraftarı Dinler’in Kadın ve Gençlik Kollarının etkinlikleri hakkında Genel Kurul’a raporlar sunuldu. Liberya Barış Taraftarı Dinler Milli Komitesi’nin Kadınlar Kolu’na dinlerarası diyalog alanındaki üstün başarısı nedeniyle bir ödül verildi.

Saat 13:00’ten itibaren Konferans Kapanış Töreni başladı. Japon sanatçıları geleneksel bir Okinawa ninnisi söyleyerek atalarımızdan aktarılmış olan değerlerin ne kadar önemli olduğunu vurguladılar.

Daha sonra bir grup Japon çocuğu, ellerinde davullarla sahneye çıkarak Japon folklorundan çok ilginç bir gösteri sundu.

Sıradaki en duygu yüklü sürpriz Afrika’dan geldi. Yaklaşık yüz kadar Afrikalı genç, kadın, Hristiyan rahip, Müslüman imam ve farklı kabilelerden yerliler hep birlikte sahneye çıkarak, Barış Taraftarı Dinler VIII. Dünya Konferansı ‘nın simgesi olan “Walking Together Without Fear” şarkısını kendi yorumları ve tamtamlarıyla hep birlikte söylediler. Şarkının ortalarında dört gün boyunca büyük bir özveriyle hizmet eden gönüllü Japon gençler de Afrikalılar’a katılarak dans etmeye başlayınca duygu seline kapılan delegeler gözyaşlarına zor hakim olabildiler.

Barış ve daha güzel bir dünya için dilek ve dualarla dolu ortamda, sahneye çıkan Barış Taraftarı Dinler Genel Sekreteri Dr. William F. Vendley’nin önderliğinde tüm delegeler Barış Taraftarı Dinler andını hep birlikte şu sözlerle içtiler:

“Kendi dini geleneğimin en derin prensiplerinin önderliğinde, ve dini farklılıklara karşı saygılı olarak, iyi olan her şey için kendimi çok-dinli işbirliğine adıyorum. Diğer dinlerin inananlarıyla birlikte, bir partner olarak, savaşların durdurulması, yoksullara yardım ve dünyamızda çevrenin korunması gibi derin ve müşterek ahlaki konularda çalışmaya söz veriyorum.”

Barış Taraftarı Dinler VIII. Dünya Konferansı saat 13:45’te verilen Kapanış Yemeği ile sona erdi. Böylece dört gün süreyle barış, barışçı olma, barışma, anlaşmazlıkların aşılması, barışın tesis edilmesi, doğal kaynakların barışçıl paylaşılması, çevrenin korunması konularının sıkça gündeme geldiği Kyoto 2006 Konferansı, unutulmaz anılarıyla sona ermiş oldu. Ermenistan’dan Karen Nazarian, Lübnan’dan Carla Khijoyan aynı gün ülkelerine dönmek üzere yola çıktılar.

Salı akşamüstü, Patrik Hazretleri, Çarşamba sabahı saat 05:30’da yola çıkacak olan Avustralya ve Yeni Zelanda Başepiskoposu Ağan Balyozyan ile sohbet etti, Konferans’ın sonuçlarını değerlendirdi. Patrik II. Mesrob Hazretleri ise Türk Hava Yolları’nın ilk İstanbul uçağı 31 Ağustos gecesi yola çıkması nedeniyle, birbuçuk gün daha Japonya’da kalıyor.

Yorumlar kapatıldı.