İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık vakıflarına mülk engeli iddiası

Gazeteci Dink, azınlık vakıflarına ait mülklerin iadesini engellemek için, yasa çıkmadan mülklerin üçüncü vakıflara devredildiğini iddia etti. Fener Metropoliti de Dink’in iddiasını örnekle doğruladı

Serhat Oğuz – İstanbul

Gazeteci Hrant Dink, Birgün gazetesinde yayımlanan yazısında, Vakıflar Yasa Tasarısı’nın Hazine’ye geçen azınlık vakıflarına ait mülklerin iadesini sağlayacağını, ancak yasa çıkmadan iadenin önlenmesi için mülklerin üçüncü vakıflara devredildiğini iddia etti.

Fener Rum Patrikhanesi Metropoliti Ayos Filadelfias iddiayı doğrularken, Burgazada’daki Aya Yorgi Karipi Manastırı Vakfı’na ait üç ayrı arazinin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yönetimindeki Silahtar Abdullah Ağa Vakfı üzerine geçirildiğini söyledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü ise iddiaların asılsız olduğunu açıkladı.

Aya Yorgi tartışması

Dink, Burgazada’da Aya Yorgi Karipi Manastırı’na ait 14 dönümlük arazinin, yönetimi Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde olan Silahtar Abdullah Ağa Vakfı adına tescil edildiğini yazdı.

Milliyet’e konuşan Metropolit Filadelfias ise bunun dışında iki arazinin daha aynı vakfa aktarıldığını söyledi. Burgazada’da bulunan 8 bin 443 metrekarelik ve 56 bin metrekarelik iki arazinin daha aynı vakfa tescil edildiğini öğrendiklerini belirten Filadelfias, bu vakfın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yönetildiğini tespit ettiklerini savundu.

Bu arazilerin geçmişte vakıfların üzerine kaydedilemediği için 1800’lü yılların ünlü Galata bankerlerinden George Zarifi ve ailesinin üzerine kayıtlı olduğunu, ancak 1995 yılında açılan davayla Hazine’ye geçtiğini öne süren Filadelfias, “15 gün önce beni çağırıp 14 dönümlük arazinin vakfa geçtiğini ve artık kilise için kira verilmesi gerektiğini bildirdiler.

Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri ise söz konusu iddiayı incelediklerini, sözü edilen arazinin tapu kayıtlarına göre Aya Yorgi Manastırı Vakfı’na ait olmadığını, gazino ve bağ vasıflı olduğunu belirtti.

Tekzip edecekler

Silahtar Abdullah Ağa Vakfı’na ait Eyüp’teki arazilerin, üzerindeki yapılaşma nedeniyle işgalli hale geldiğini, bu işgalli araziye karşılık Hazine’nin Burgazada’daki araziyi Silahtar Abdullah Ağa Vakfı’na aktardığını belirten yetkililer, Dink’in yazısını ve haberini tekzip edeceklerini açıkladılar.

Azınlıklar yabancı gibi gösterildi

Dink, Agos gazetesinde de manşete taşıdığı yazısında Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nu şöyle eleştirdi: “Devletin azınlıklara bakışındaki zihniyetin son sekter örneğine ise Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun raporunda rastladık.

Rapor yabancı kişi ve kurumların mal mülk edinmesine ilişkindi ama içinde azınlık vakıflarının mülklerine de yer verilmişti.

Başka ülkelerde olsa böylesi bir ayrımcılık gazetelerin manşetlerinden düşmez.”

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun, “Yabancı Uyruklu Gerçek Kişiler ile Yabancı Ülkelerde Kurulan Tüzel Kişiliğe Sahip Ticaret Şirketlerinin Türkiye Cumhuriyeti Sınırları İçerisinde Taşınmaz Edinmeleri Uygulamalarına İlişkin İnceleme Raporu”nda, Türkiye’de Türk vatandaşı olarak yaşamalarına rağmen, azınlıklara ait cemaat vakıflarının taşınmazlarının da ayrıntılı yer alması dikkat çekti.

Bu taşınmazların 142 cemaat vakfı tarafından edinildiği belirtilen raporda, söz konusu taşınmazların yüzölçümü 2 milyon 584 bin 763 metrekare (m2) olarak tespit edildi.

Raporda, 1.427 taşınmazın yüzde 48.3’ünün (1.249.160 m2) 65 Rum cemaati vakfına, yüzde 30.1’inin (779.147 m2) 6 Süryani cemaati vakfına, yüzde 13.6’sının (352.771 m2) 49 Ermeni cemaati vakfına, yüzde 6.9’unun (178.280 m2) 16 Musevi cemaati vakfına, yüzde 1’inin de (25.405 m2) diğer 6 cemaat vakfına ait olduğu ifade edildi.

Yorumlar kapatıldı.