İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRIK HAZRETLERININ MEHMET Y. YILMAZ´A GONDERDIGI YAZI

http://www.lraper.org/main.aspx?Actionfiltered=ChangeLanguage&Language=TR

17 Agustos 2006

Sayin Mehmet Y. Yilmaz

Bugunku Hurriyet’teki kosenizde “Patrikhane ‘yabanci’ mi ‘bizden’ mi?” baslikli yazinizi ilgiyle okudum.

Aslinda siz, Ermeni Kilisesi mensubu Turkiye Ermenileri’nin yillardan beri duydugu rahatsizligi dile getirdiniz. Turkiye’de dogmus, T.C. kimligi ve pasaportu tasiyan, anadili kadar Turkce konusan, vergi veren ve kisaca tum vatandaslik gorevlerini yerine getiren insanlarimizi ve onlarin vakiflarini sirf dinleri ve “soylari” farkli diye “asli unsur” saymayarak, “yabanci” olarak nitelemek yalniz ciddi bir haksizlik degil, ayni zamanda T.C. Anayasasi’nin 10., 24. ve 66. maddelerinin acik ihlalidir.

Turkiye Ermenilerinin, Turkiye’de sayi acisindan nufusu en cok Gayrimuslim azinlik oldugu dogrudur. Toplam ulke nufusunun kala kala yaklasik binde biri kadar kalmis olan Turkiye Ermenilerini veya sayilari cok daha az olan diger Gayrimuslim gruplari hala bir milli guvenlik sorunu veya potansiyel tehlike olarak gorme paranoyasi, tabii ki azinliktaki vatandaslarimizin tercihi degildir. Bilinmeyen bir nedenle, devlet cok uzun yillardan beri azinlik politikalarini Disisleri Bakanligi kanaliyla yonetmekte ve yonlendirmektedir.

Aksine, hayret ve uzuntuyle ifade etmeliyim ki, ayni hatayi T.C. Cumhurbaskanligi Devlet Denetleme Kurulu yapmis, gecenlerde yabancilarin Turkiye’de mulk edinmeleriyle ilgili bir raporunda Turkiye Cumhuriyeti’ne vatandaslik baglariyla bagli Gayrimuslim vatandaslarimizin vakiflarini, yani cemaat vakiflarini da, yabanci vakif saymistir. Bu, kabul edilemez bir tutumdur, tekrar ediyorum, Anayasa ihlalidir. En kisa zamanda muhakkak duzeltilmelidir.

Yukarida belirttigim gibi, Gayrimuslim azinliklarla ilgili konularla T.C. Disisleri Bakanligi’nin ilgilenmesi, yine devletin bir tasarrufudur. Bu nedenledir ki, Patrikligimiz bundan once muhatap oldugu ayni kisi ve kurumlara basvurarak bazi hatirlatmalarda bulunmak uzere cevabi bir yazi hazirlamistir. Baska bir deyisle, T.C. Disisleri Bakanligi’na Gayrimuslim azinlik sorunlari hakkinda mektup yazmanin devletin yururlukteki sistemine uygun davranmaktan baska bir aciklamasi yoktur.

Sayin Yilmaz, sizin de bildiginiz gibi, T.B.M.Meclisi’nde Gayrimuslim bir tek vatandasimiz bile yoktur. Bugun, Musluman vatandaslarimiz arasindan dileyenler din gorevlisi olmak icin universite seviyesinde ilahiyat egitimi alabilmektedir. Halbuki Gayrimuslim vatandaslarimiz bu olanaktan mahrumdur. Gayri Muslim vatandaslarimiz arasinda T.S.K.’da yuksek rutbeli asker, Emniyet guclerinde yuksek rutbeli memur, Bakanliklarimizda danisman, mustesar veya yuksek dereceli memurlar bulunmamaktadir. Bulunmasi da yururlukteki uygulamalar isiginda olanak disidir. Bu da T.C. Anayasasi’nin 10. maddesinde yer alan esitlik ilkesine aykiri bir tutumdur.

Bu konuya gosterdiginiz ilgi icin samimiyetle tesekkur eder, saygilarimi ve daha mutlu yarinlar icin en iyi dileklerimi sunarim.

MESROB II

Turkiye Ermenileri Patrigi

Yorumlar kapatıldı.