İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İTTİHAT VE TERAKKİ HAREKETİ İÇİNDE YER ALAN CEMAL PAŞA´NIN SUİKASTİ KİTAP OLDU

Türk Tarih Kurumu Ermeni Araştırmaları Başkanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir’in, İttihat ve Terakki hareketinin en önemli isimlerinden Cemal Paşa’nın karanlıkta kalan suikastıyla ilgili çalışması kitap oldu. Özdemir, kitabında Cemal Paşa’nın Ruslar, İngilizler ve Ermeniler tarafından öldürülmüş olabileceği üzerinde duruyor.

——————————————————————————–

Türk Tarih Kurumu Ermeni Araştırmaları Başkanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir, “Kahramanlarımızı daha iyi tanımak ve yeni kuşaklara tanıtmak bizim borcumuzdur. Çünkü, bugün ulusumuza yöneltilen alçakça bir saldırı kampanyası için çok önemlidir” dedi.

Özdemir’in kahramanlar çağı olarak nitelediği 1920’ler üzerine kapsamlı çalışması “Cemal Paşa Cinayeti” araştırması, Başkent Üniversitesi tarafından kitap haline getirildi.

Özdemir, kitabında Asya’daki nüfuz mücadelesinin aktörlerini ve aralarındaki ilişkileri anlattığı çalışmasında İttihat ve Terakki’nin önder kadrolarından Cemal Paşa’nın 22 Temmuz 1922’de Tiflis’teki Türk Dışişleri konutu çıkışında öldürülmesini mercek altına aldı.

Özdemir’in, kitabında Cemal Paşa cinayetinin arkasında Rusya’nın bulunduğunu öne sürerken, “Rusya bu cinayetin arkasında vardır, İngiltere de olabilir, vardır, Ermeni Taşnak Hareketi bu operasyonu kendi hanesine yazmıştır. Şark meselesi bakış açısıyla yaklaştığımız zaman, orada gerek İngiltere gerek Rusya’nın bilgisi ve planları dışında çalışacak kişiler hiçbir şekilde barındırılmaz. Nitekim Enver Paşa da barındırılmamıştır” görüşlerini savundu.

CEMAL PAŞAYI KİM ÖLDÜRDÜ?

Özdemir’e göre, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli kadrolarından Cemal Paşa’nın öldürülmesi olayında üç temel iddia var. Cemal Paşa cinayetiyle ilgili bir numaralı iddia, paşayı Bolşeviklerin öldürdüğü yönünde. Buna göre, Enver Paşa’nın Afgan hükümetinin desteğiyle Sovyetlere karşı askeri harekata girişmesi, Bolşeviklerin Cemal Paşa’ya duyduğu güvenin sarsılmasına neden oldu ve paşa öldürüldü.

Özdemir, ikinci önemli iddianın İngilizler üzerinde odaklandığını belirterek, “Cemal Paşa’nın Bolşeviklerle yürüttüğü Afganistan projesi, Hindistan’daki İngiliz egemenliğine karşı büyük bir tehdit oluşturmaktaydı. Paşa, Afganistan’daki İngiliz nüfuzunu kırmak ve bir Rus-Afgan anlaşması için çaba göstermiştir. Kafkasya ve Orta Asya’da, Rusya ve İngiltere arasındaki şiddetli nüfuz mücadelesinde açıkça Rusların yanında yer aldığı için İngiltere tarafından öldürülmesi gerçekten mantıklıdır” dedi.

Özdemir’in üçüncü iddiasına göre ise Cemal Paşa’yı Ermeniler öldürdü. Buna göre Cemal Paşa cinayeti, Talat Paşa ile başlayan suikastlar zincirinin bir devamıydı ve o da Ermeniler tarafından öldürüldü. Özdemir’e göre, Ankara Hükümetinin Ermenistan’a gönderdiği 23 Ağustos 1922 tarihli nota da bu görüşü destekler nitelikteydi.

ANKA

Yorumlar kapatıldı.