İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

En teknolojik tavşan

Son elektronik arkadaş Nabaztag, adını Ermenicedeki tavşan kelimesinden alıyor. Akıllı tavşan, e-posta ve cep telefonu mesajlarını okuyor, yol durumunu raporluyor


Nabaztag’ın kulaklarını oynatmak, şarkı söylemek gibi ‘sıradan’ özellikleri de var.

REUTERS – PARİS – Elektronik arkadaşların Darwin’ci evrim şemasını çıkarırsak önce konuşan köpeğin, sonra Tamagotchi’nin, ardından Sony Aibo’ların geldiğini söyleyebiliriz. Şimdiyse evrimin son halkası olan Wi-Fi tavşan var. Kulakları TV anteni gibi olan plastik tavşan e-posta ve cep telefonu mesajlarını okuyabiliyor, evdeki çocuklara yatağa gitme zamanını hatırlatıyor, borsadaki son gelişmeleri rapor edip ve trafik yol durumunu bildirebiliyor.
Tüm bunlar tavşanın kullandığı kablosuz internet teknolojisi sayesinde oluyor. 23 santimetre boyundaki Nabaztag adlı tavşan hem sevimli, hem de faydalı bir arkadaş. Nabaztag, mucidinin anadili olan Ermenicede ‘tavşan’ anlamına geliyor. Akıllı tavşan, ayrıca kulaklarını oynatmak ve şarkı söylemek gibi ‘daha önemsiz’ marifetlere de sahip.

Fiyatı 220 YTL

Üretimi Çin’de yapılan Nabaztag, Fransa’da 148 dolara (yaklaşık 220 YTL) satılıyor. Geçen yıl raflarda yerini aldığından beri 50 bin adet satılmış. Yaratıcısı Ermeni asıllı Fransız girişimci Rafi Haladciyan, yıl sonuna kadar Avrupa’da 150 bin adet daha satmayı hedefliyor. İşadamının yeni hedefi ise ABD pazarı.

Teknoloji analistleri, Nabaztag’ın piyasada şansının yüksek olduğunu ve benzerlerine göre önemli avantajlarının bulunduğunu söylüyor. Sony Aibo’nun teknolojisinin fazla kompleks olması ve yüksek fiyatı nedeniyle ticari hayatını sürdüremediğini, Tamagotchi’nin de sürekli aynı şeyleri tekrarlaması sonucu gözden düştüğünü belirtiyorlar.

Ancak Nabaztag’ın internet geliştikçe gelişebilecek yapısı ve kullanım kolaylığı nedeniyle hızla yaygınlaşacağı düşünülüyor.

Yorumlar kapatıldı.