İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yeni Ortadoğu haritasını çizen Amerikalı Yarbay Referans´a konuştu

Amerikalı emekli yarbay Ralph Peters “Zamanında çizilen bu sınırlar birlikte olmak isteyen insanları ayırıyor. Ancak gerçekten böyle bir haritanın ortaya çıkması Amerikan çıkarlarına ters düşer” dedi.

Türkiye’nin bölündüğü, Kürt ve Şii devletlerinin kurulduğu alternatif Ortadoğu haritasıyla olay yaratan Amerikalı Yarbay, o haritayı neden çizdiğini Referans’a anlattı. Armed Forces dergisine yazdığı makalede ortaya bambaşka bir Ortadoğu haritasının çıkacağını iddia eden Emekli Yarbay Ralph Peters, makalesinin Türkçe çevirisinde çarptırmalar olduğunu ve yanlış algılandığını söyledi. “Elbette o haritanın gerçek olmasını beklemiyorum. Gerçekten böyle bir haritanın ortaya çıkması Amerikan çıkarlarına ters düşer. Armed Forces dergisindeki makaleyi kaleme almamın nedeni de buydu.

Armed Forces dergisinde çıkan yazısının Türkçe’ye çevrilirken anlam saptırılmasına uğradığına inanan Peters, vermek istediği mesajı şöyle tanımladı:

“Türkiye’nin sınırları ötesinde çizilen tüm sınırlar suni sınırlardır ve bugün işlevselliklerini yitirmişlerdir. Zamanında çizilen bu sınırlar, birbirleriyle birlikte olmak isteyen halkları ayırıyor, birbirlerinden nefret edenleri ise zorla bir arada tutmaya çalışıyor. Bu yüzden Ortadoğu’da yeni sınırlara ihtiyaç var.”

‘Türkiye İsrail’den ders çıkarmalı’

Ortadoğu’daki son gelişmelerin ışığında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray’ı arayarak Kuzey Irak’taki PKK milislerine karşı sınır-ötesi operasyon fikrini dile getirmesini değerlendiren Ralph Peters, bu konuda Türkiye’nin İsrail’in içine düştüğü durumdan ders çıkarması gerektiğini ifade etti. “İsrail’e olanlara bir bakın. Eğer Türkiye, Kuzey Irak’ta PKK’nın peşine düşecek olursa, bu, PKK için bölgede sempati yaratacak” diyen Amerikalı Yarbay, ne Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ne de Kürdistan Demokrat Partisi lideri Mesut Barzani’nin Kuzey Irak’ta PKK’nın varlığından yana olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Kuzey Irak’a geçmesi halinde, bunun yanlış anlaşılacağını söyleyen Peters, “normalde PKK’dan nefret eden Kuzey Irak’taki Kürtler’in, Türkiye’ye karşı birleşme tehlikesine” dikkat çekti. Peters ayrıca, şu noktaların da altını çizdi:

“Bugün en başta Kürdistan Demokrat Partisi olmak üzere Kuzey Irak’taki Kürtler, PKK’yı sevmiyor…Bağdat’ta çok iyi tanıdığım Kürtler, PKK’nın yok olmasını istiyor…Fakat [Türkiye’nin bölgeye müdahele etmesi durumunda] bir dayanışmanın oluşacağı çok büyük bir olasılık…”

‘Türkiye, önce kendi içindeki meseleleri çözmeli’

Ortadoğu’daki krizin çözülmesinde Türkiye’ye nasıl bir rol düşüyor sorusunu yanıtlayan Yarbay Peters, Türkiye’nin “eski Osmanlı politikalarını sürdürmektense, öncelikle iç meselelerine odaklanması gerektiğine” inanıyor. “Türkiye, tarihi yükünü artık üzerinden atmalı ve kendi sorunlarıyla yüzleşmeli” sözlerini sarfeden emekli Yarbay, bu bağlamda Türkiye’nin dış meselelerde kendisine rol aramadan önce Ermeni ve Kürt problemlerini çözüme kavuşturmasının gereğine değindi. Ordunun rolünün de açıklığa kavuşturulmasının şart olduğunu belirten Peters, “Türk ordusu son derece iyi bir ordu, fakat içeride bir jandarma olarak kullanılıyor…iç siyasi tiyatroda oynanan oyunlara alet ediliyor” dedi.

‘ABD, Türkiye’nin tek dostu’

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkiyi de değerlendiren Peters, “ABD, Türkiye’nin sahip olduğu tek gerçek dost” dedi. 1 Mart 2003 tarihinde Ankara’nın ABD askerlerinin Türk topraklarında konuşlanmasına karşı çıkmasıyla bu dostluğun hasar gördüğünü ifade eden Peters, 70’li yıllardan beri Türkiye’yi sıklıkla ziyaret ettiğini; eşiyle balayını Türkiye’de geçirdiğini; İstanbul’dan Doğu Beyazıt’a kadar Türkiye’nin her yanında bulunduğunu ve Türkleri çok sevdiğini; fakat 1 Mart sonrasında “Türkiye’ye farklı bir gözle” baktığını açıkladı. Peters, makaleyi kaleme alırken ve haritayı oluştururken, tezkerenin geçmeyişinin üzerinde, doğrudan olmasa da, etkisinin olduğunu itiraf etti.

Yorumlar kapatıldı.