İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Doğu’da gelinli düğünler

Doğan Hızlan

BİR uçak kazasında bir Türk, bir Ermeni, bir Laz, bir Kürt ve bir Yahudi ölüyorlar. Hep birlikte Öteki Dünya Dağıtım Merkezi’ne gidiyorlar.

ÖDDM Müdürü, önündeki dosyalara bakıyor ve diaspora Ermenisi’ne, “Sen ABD ve AB kontenjanından doğrudan cennete gideceksin” diyor. Sonra Türk’e dönerek, “Sen, İkinci Cumhuriyetçilerin yazdığı rapora göre tarihle ve kendinle yüzleşmek için doğrudan cehenneme” dedikten sonra, Laz, Kürt ve Yahudi’ye, “Sizler de cennetin bekleme odasına” diyor.

Üçü söylenen yere gidiyorlar. Kapıdaki görevli Cennet Yardım Sandığı’na katkıda bulunmalarını istiyor. Laz hemen cüzdana davranıp ödemeyi yapıyor ve cennete giriyor. Biraz dolaştıktan sonra Ermeni’ye rastlıyor. Ermeni, ötekiler nerede diye soruyor. Laz yanıtlıyor:

“Ben içeri girerken Yahudi pazarlık yapıyordu. Kürt ise ’Ben karışmam devlet ödesin’ diyordu” diyor.

* * *

Gazetelerde iki haberi okuyunca, bu politik fıkra geldi aklıma:

Birinci haber: Pinyanişi aşiretinin düğününde geline 20 kilo altın takılmış. Gelin takıları taşımakta güçlük çekmiş. Ayrıca iki cip hediye edilmiş…

İkinci haber : Doğu için çıkartılan teşvik yasası en çok batıya yaramış…

Fıkra gibi iki haber!…

* * *

Hakkári’nin Yüksekova İlçesi’ndeki Pinyanişi aşiret lideri ve AKP Hakkári Milletvekili Mustafa Zeydan’ın yeğeni Çimen Zeydan ile aynı aşiretten Şahabettin Işık üç gün üç gece süren bir düğünle dünya evine girmiş… Allah ikisini de bir yastıkta kocatsın! Amin!

Davetliler, geline takı takmak için birbiriyle yarışmış. Çimen Zeydan’a önce altın kemer ve altın taç takılmış. Daha sonra davetliler altın set, bilezik takmak için kuyruk oluşturmuş.

Damadın emmisi Ercan Işık, gelin ve damada tanesi 220 bin YTL değerinde son model BMW marka cip hediye etmiş.

Düğüne ikinci gün damadın yaşadığı Konuklu’da devam edilmiş ve çevre iller ve İran’dan 5 bin dolaylarında konuk katılmış. Düğünde 100 koyun kesilmiş. (Gazeteler, 18.07.06)

Gözü olanın gözü çıksın! Amin!

* * *

Hakkári, Türkiye’nin en yoksul illerinden biri. Bu haberi okuyan bir ecnebi, “En yoksul ilde böyle düğünler oluyorsa, öteki yerlerde kim bilir nasıl olmaktadır!” diye düşünebilir. Ama ne yazık ki Avrupa Birliği’ne girmenin ölçüsü ağa düğünleri değil.

Bu insanlar ne üreterek böyle zengin olabiliyorlar? Zenginliklerinden kaçta kaçını üretim için yatırıma dönüştürüyorlar? PKK’nın cirit attığı Hakkári ve Yüksekova’ya yatırım yapıyorlar mı, okul, sağlık ocağı, yol, su ve köprü yaptırıyorlar mı? Hele düğün sahipleri ve takı takan davetliler, 2005 yılında ne kadar vergi vermişler? Defterdarlık ve vergi müdürlüğü bir araştırma yapsın bakalım.

* * *

Doğu için teşvik yasası çıkmasına karşın özel teşebbüs doğuya yatırım yapmıyor. Yatırım yapanlar da gidiyor. Özelleştirilen fabrika ve atölyeler sökülüp batıya ya da yurtdışına taşınıyor. Cennet kapısında devleti bekleyen Kürt haklı: Zenginler düğünlere para harcıyor, batıya yatırım yapıyor. Doğuyu sadece Cumhuriyet sevdi ve seviyor. Ama onun yaptıklarını da devletten hizmet bekleyen vatandaşın gözü önünde PKK yok ediyor.

Yorumlar kapatıldı.